Oljelekkasjen koster 6 milliarder kroner

Slik så det ut da det gikk galt på plattformen Deepwater Horizon. Foto: Gerald Herbert/AP via Scanpix.
Slik så det ut da det gikk galt på plattformen Deepwater Horizon. Foto: Gerald Herbert/AP via Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oljelekkasjen i Mexicogolfen har kostet selskapet BP 930 millioner dollar, om lag 6 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette dreier seg om kostnader forbundet med selve utslippet, utbetalinger til de berørte delstatene, erstatningskrav og føderale kostnader, heter det i en uttalelse fra BPs hovedkontor i London fredag.

Torsdag stanset BP midlertidig «top kill»-prosedyren, som har som mål å tette lekkasjen og sementere hullene der oljen strømmer ut. Arbeidet skal bli gjenopptatt fredag, samtidig som president Barack Obama på nytt besøker de rammede områdene.

160 kilometer av Louisianas kyst er nå tilgriset av olje. Utslippet fra oljefeltet under den havarerte riggen Deepwater Horizon er større enn utslippet fra ulykken med oljetanker Exxon Valdez i 1989.

De nyeste anslagene fra amerikanske myndigheter går ut på at mellom 75 og 120 millioner liter olje har strømmet ut i Mexicogolfen. Exxon Valdez-utslippet var på om lag 45 millioner liter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama: – BP må betale for oljeutslippet

Oljeselskapet BP må betale alle utgifter i forbindelse med oljeutslippet i Mexicogolfen, krever USAs president Barack Obama.

På en pressekonferanse i Det hvite hus torsdag sa Obama at BP må ta det hele og fulle ansvaret for katastrofen.

– De må betale for alt som er gjort for å stanse lekkasjen og arbeidet som er lagt ned for å minimere skadene, slo Obama fast.

Elleve oljearbeidere omkom da oljeriggen sank 20. april. To dager senere begynte utslippet som BP har anslått til 5.000 fat om dagen. Torsdag anslo USAs geologiske undersøkelse (USGS) utslippet til 19.000 fat daglig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Høyeste prioritet

– Jeg tror at BP har ønsket å stanse utslippet like mye som alle andre. Det er imidlertid legitimt å sette spørsmålstegn ved om de har vært fullstendige åpne om omfanget, sa Obama.

Ifølge Obama vil myndighetene nå gjøre alt de kan for å beskytte strendene og rydde opp i oljesølet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De som mener at vi reagerte tregt, kjenner ikke fakta. Dette har vært prioritert høyest siden utslippet begynte, påpekte Obama.

Presidenten kunngjorde også at forbudet mot oljeboring på dypt vann blir forlenget med et halvt år. Han understreket at utslippskatastrofen viser at det er et stort behov for å utvikle fornybare energikilder.

- Dysset ned

Nordmenn som deltok i redningsaksjonen i Mexicogolfen, hevder BP bevisst forsøkte å dysse ned omfanget av oljeutslippet.

De tre norske fartøyene Boa Sub C, Ocean Intervention III og Skandi Neptune var blant de første til å delta i redningsarbeidet etter eksplosjonen på oljeriggen Deepwater Horizon som kostet elleve oljearbeidere livet 20. april.

Flere av nordmennene som deltok, sier til Dagbladet at BP og den amerikanske kystvakten forsøkte å dysse ned omfanget av katastrofen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– BP drev med direkte løgn og propaganda, sier en av nordmennene som var i området.

Fikk bilder av oljeutslippet

Nordmennene, som ikke ønsker å stå fram med navn i avisa, sier livebilder fra miniubåter som filmet de to lekkasjene, viste en helt annen virkelighet enn den som ble beskrevet utad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To døgn etter ulykken fikk de norske mannskapene se direkteoverførte bilder av oljen som lekket ut. Det første offisielle anslaget over utslippet kom fem døgn etter eksplosjonen, da det ble sagt at det lekket 1.000 fat olje i døgnet. Tre dager senere kom det neste og foreløpig siste estimatet på 5.000 fat i døgnet.

Men nordmennene fikk ikke de offisielle tallene til å stemme med det de så på skjermene som viste lekkasjen.

– Absolutt alle kunne se at det var store mengder som rant ut. Det eneste vi var uenige om, var hvor mye mer det var som rant ut, enn det som ble sagt, sier en av nordmennene.Sheila Williams ved BPs hovedkvarter i London sier selskapet ikke vil spekulere i hvor mye olje som renner ut, og at selskapet ikke kan ta ansvar for anslag som den amerikanske kystvakten har gått ut med.