Åpen for alle - alltid

17.000 kommuneansatte ut i streik

Meklingsmann Dag Nafstad, som har vært ansvarlig mekler i kommuneoppgjøret og sier at 17.000 kommuneansatte går ut i streik. Det ble brudd i meklingen 13 timer på overtid torsdag. På bildet bak (tv) Jan Davidsen og Mimi Bjerkestrand. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix.
Meklingsmann Dag Nafstad, som har vært ansvarlig mekler i kommuneoppgjøret og sier at 17.000 kommuneansatte går ut i streik. Det ble brudd i meklingen 13 timer på overtid torsdag. På bildet bak (tv) Jan Davidsen og Mimi Bjerkestrand. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

17.000 kommuneansatte går ut i streik. Det ble brudd i meklingen 13 timer på overtid torsdag. Oppgjøret for Oslo er ennå ikke klart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kan fortelle at vi nå kl. 12.30, må konstatere at det er umulig å komme fram til en løsning og at det nå er konflikt i kommunesektoren, uttalte meklingsmann Dag Nafstad, som har vært ansvarlig mekler i kommuneoppgjøret.

– Det var umulig å finne en løsning innenfor den rammen staten ble enig om på 3,3 prosent, sier meklingsmann Dag Nafstad til NRK.

Les også: Sjekk hvem som streiker

Rammer barnehager, sykehem og skoler

Det betyr at 17.000 kommuneansatte går ut i streik fra og med fredag. Dette vil ramme blant annet en rekke barnehager, skoler og sykehjem.

Forhandlingsleder Jan Davidsen i LO kommune sier avstanden er for stor på viktige elementer. Han forklarer at det ikke bare er til å kopierer avtalen fra oppgjøret i staten. - Vi har en annen sammensetning av ansatte. Vi har flere kvinner og flere lavtlønnede, sier Davidsen til Nyhetskanalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det betyr at cirka 6.000 Unio-medlemmer i tariffområdet KS er i streik fra fredag morgen, varslet Unio kort tid etter på sin hjemmeside.

LO-kommune tar ut 9.902 medlemmer i streik, Unio rundt 6.000, YS kommunenes 827 medlemmer og Akademikernes rundt 300. Streiken trår i kraft fredag morgen.

Skoler, sykehus, barnehager, politi, departementer, universiteter og høyskoler er blant de institusjonene som blir rammet av streiken.

Tøffe krav

Arbeidsgiverorganisasjonen KS sier de ble møtt med tøffe krav.

- Jeg registrerer at tilbudet vårt om en likelønnsmilliard ikke var nok. Rammen vi tilbød, som var den samme som staten tilbød, var ikke nok. Det beklager jeg, sier forhandlingsleder i Kommunenes Sentralforbund, Sigrun Vågeng, ifølge VG Nett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kunne ikke godta opplegget i staten fordi det er ulike utfordringer i kommunal og statlig sektor. Vi har langt flere kvinner og det er også andre forhold rundt tariffavtalen som gjør det annerledes. Det var ventet at rammene ville være større enn i statlig sektor, sier Unio-leder Anders Folkestad til TV 2.

Tidligere torsdag kom partene i staten til enighet, 11 timer på overtid. Kommuneoppgjøret hadde en meklingspause natt til fredag i påvente av oppgjøret i staten. Streikefaren ble imidlertid regnet som vesentlig større i kommunene enn i staten.

Oslo kommune har en egen mekler. Der forhandler partene fortsatt.