Enighet i statsoppgjøret – streiken avverget

Riksmeklingsmann Kari Gjesteby har meklet gjennom natten i statsoppgjøret. Først 11 timer på overtid ble det klart at partene er enige og at en streik dermed er avverget. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.
Riksmeklingsmann Kari Gjesteby har meklet gjennom natten i statsoppgjøret. Først 11 timer på overtid ble det klart at partene er enige og at en streik dermed er avverget. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix.

Det blir ingen streik blant de statsansatte. Partene kom til enighet 11 timer på overtid torsdag formiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppgjøret har en samlet ramme som er beregnet til 3,3 prosent. Det blir gitt en likelønnspott til noen kvinnedominerte grupper på rundt 300 millioner kroner. etter det NTB erfarer. Resultatet er litt bedre enn det frontfagsmodellen skisserte.

Riksmeklingsmann Kari Gjesteby og fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) vil trolig offentliggjøre avtalen så fort den er underskrevet av partene.

Dersom partene ikke hadde kommet til enighet, ville 8.800 statsansatte gått ut i streik.

Det er fortsatt fare for streik i kommunene, der streikefare var regnet som større enn i staten.

NRK-kommentator Magnus Takvam sier det partene i kommuneoppgjøret fortsatt står et stykke fra hverandre.

– Kommunene har ventet på rammene i staten fordi kommunene må vite noenlunde hva de har å forholde seg til. Men der har jo avstanden fra før av vært enda større enn i staten, så det blir krevende. Vi har ikke det i boks på langt nær ennå, sier NRKs politiske kommentator Magnus Takvam.

Dersom det blir streik i denne sektoren vil det ramme blant annet skoler og barnehager, men disse åpnet som normalt torsdag, og en eventuell streik vil først trå i kraft fredag.

ABC Nyheter følger saken.

Personvernpolicy