Meny

Økonomiprofessor: Pensjonsalderen bør være 75 år

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pensjonsalderen i Norge bør heves til 75 år, mener professor i samfunnsøkonomi Steinar Strøm ved Universitetet i Tromsø.

– Dagens 75-åringer er ikke hva de en gang var. Jeg er 68 for eksempel, og hadde jeg ikke vært forkjølet skulle jeg utmerket godt klart å løpe et halvmaraton, sier en hostende Strøm til Klassekampen.

Strøm mener pensjonsalderen bør heves til 75 år for å finansiere velferdsstaten etter eldrebølgen. Andre forslag han mener kan bidra til å finansiere velferdsstaten er å la flere gå over fra deltid til heltid, og at flere uføre begynner å jobbe.

Videre mener han at en løsning kan være å bruke mer oljepenger, importere mer utenlandsk arbeidskraft, øke skattene og effektivisere offentlig sektor.

Imidlertid har ikke alle tiltakene like stor effekt, mener Strøm. Han har minst tiltro til forslag som import av utenlandsk arbeidskraft og økt bruk av oljepenger, og han har liten tro på at det er betydelige effektivitetsgevinster å hente ved å privatisere helse- og omsorgstjenester.

Men han er mer åpen for å øke skattene og mener dette er den beste løsningen kombinert med å heve den generelle pensjonsalderen.

Populismen i det norske politiske systemet vil imidlertid gjøre det vanskelig å sette i gang kraftige grep som dette, frykter han. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus