Wien kåret til verdens beste by

Wien, her representert av Belvedere-slottet, er kåret til verdens beste by. Sveits innehar både 2. og 3. plassen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Wien, her representert av Belvedere-slottet, er kåret til verdens beste by. Sveits innehar både 2. og 3. plassen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Oslo, som er eneste norske by med i kåringen, kommer på 24. plass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Den østerrikske byen Wien er kåret til verden beste i Mercers rangering «Quality of living survey 2010».

De to sveitsiske byene Zürich og Genève havner på andre og tredje plass.

Oslo, som er den eneste norske byen med i oversikten, kommer på 24. plass, etter både København (11. plass) og Stockholm (20. plass).

Det er europeiske byer som preger toppen av listen, men også Canada, New Zealand og Australia er representert med henholdsvis Vancouver og Auckland (delt 4. plass) og Sydney (10. plass) som beste byer.

Singapore på 28. er den asiatiske byen med beste plassering. Bagdad havner i år, som i fjor, på siste plass.

- For rettferdig kompensasjon

Spesiell arkitektur i Wien. (Foto: Colourbox.com)Spesiell arkitektur i Wien. (Foto: Colourbox.com)

I en pressemelding skriver Mercer at de lager rangeringen for å hjelpe myndigheter og multinasjonale selskaper til å kompensere sine ansatte rettferdig når de plasseres ut på internasjonale oppdrag.

- En høy livskvalitet kan tas for gitt i visse byer, men en mangel på dette er langt mer merkbart og kan være veldig tungt, sier Mercer-forsker Slagin Parakatil.

Rangeringen er basert på et poengsystem, der New York med 100 poeng er utgangspunktet for sammenligningen. Wien på topp har 108,6 poeng, mens for eksempel Bagdad har 14,7 poeng og Oslo har 103,9 poeng.

Dataene som ligger til grunn ble i hovedsak hentet inn i november 2009, men har blitt oppdatert jevnlig for å ta høyde for eventuelle endringer som har skjedd de siste månedene. Antall byer som er med i kåringen er utvidet fra 215 i fjor til 221 i år.

Oslo nummer 9 på øko-listen

Parallelt med livskvalitet-rangeringen har Mercer laget en øko-by-liste. Den toppes av canadiske Calgary, med Honolulu (USA), og canadiske Ottawa på henholdsvis andre og tredje plass.

På denne listen havner Oslo og Stockholm på en delt 9. plass, rett bak København (8. plass).

Kriteriene for denne rangeringen er tilgang på vann, rent drikkevann, søppelhåndtering, kloakksystem, luftforurensning og trafikksituasjonen.

Les mer om Mercers rangering her.

Flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy