Facebook og spillprodusent klages til Datatilsynet

Skjermdump fra farmville.com.
Skjermdump fra farmville.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerrådet har klaget inn Facebook og spillprodusenten Zynga til Datatilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerrådet mener at disse to selskapene bryter personopplysningsloven, skriver Aftenposten.

– Forbrukere blir fratatt grunnleggende rettigheter når de blir medlem av Facebook. Nettsamfunnet og spilltilbydere samler inn stadig mer informasjon om oss. Vi mener at mye av innhentingen og bruken av personopplysninger er i strid med personopplysningsloven, sier underdirektør Thomas Nortvedt i Forbrukerrådet.

Forbrukerrådet mener at Facebook-medlemskap eller bruk av spill via Facebook gjør at brukerne fraskriver seg rettigheter til sin personlige informasjon, og at informasjon blir videresolgt uten at brukerne gir tillatelse til det.

Tre av spillene som klages inn er FarmVille, MafiaWars og CafeWorld. Foto: Zynga.Tre av spillene som klages inn er FarmVille, MafiaWars og CafeWorld. Foto: Zynga.

– Vi vet at stadig mer personopplysninger samles, men vet ikke hvordan disse brukes. Når vi klikker oss inn på et nettsted eller et spill, samtykker vi samtidig til å gi fra oss private opplysninger. De fleste av oss har fått avtaleapati og aksepterer vilkårene som gis uten å tenke særlig mye over mulige konsekvenser, sier Nortvedt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener Datatilsynet må avklare hva Facebook og andre nettsteder faktisk har lov til og mener Facebook ikke skal kunne gjemme seg bak lokale lover i California når nettstedet retter seg spesifikt mot norske forbrukere.

Spillprodusenten Zynga står bak de mest populære Facebook-spillene som FarmVille, Café World og Mafia Wars.

Aftenposten har ikke klart å få kommentar fra Facebook til saken. Datatilsynet vil ikke kommentere den før det har sett på klagen. (©NTB)