- Det blir et helvete

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo Børs faller tre prosent fra start.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo Børs faller kraftig fra start tirsdag. Gjeldskrisen i eurosonen fortsetter å prege de globale finansmarkedene.

- Det blir et helvete, vi skal nok ned et par prosent på åpningen. Det er bare å lukke øyne, men verden går ikke under denne gangen heller. Man vet aldri hvor langt det faller, men aksjemarkedene kommer til å stige igjen og vi anbefaler investorene å benytte nedturen til å øke aksjeeksponeringen, sier en megler til TDN Finans.

Etter noen få minutters handel er hovedindeksen på Oslo Børs ned 3,49 prosent.

Blant tungvekterne er det bredt fall fra start. Oljeprisene er igjen under 70 dollar fatet etter at prisene steg noe mandag. Et fat nordsjøolje er ned 1,79 dollar til 69,38 dollar fatet. Et fat av den amerikanske oljen wti er ned 1,84 dollar til 68,35 dollar.

Oljeselskapet Statoil faller 3,5 prosent. Riggselskapet Seadrill er ned 6,3 prosent og oljeserviceselskapet Aker Solutions faller 3,9 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Globalt aksjeras
I USA endte børsene ned mer enn én prosent mandag. Dow Jones-indeksen falt til det laveste nivået på tre måneder etter å ha falt kraftig mot slutten av handelen.

Natt til tirsdag fortsatte børsfallet i Asia. Tokyo-børsen falt til det laveste nivået på ti måneder. Nikkei-indeksen endte ned mer enn tre prosent. I tillegg til bekymring for den europeiske gjeldskrisen og fallende råvarepriser, bidrar økt spenning mellom Sør-Korea og Nord-Korea ytterligere til markedsuroen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Europa åpner de store børsene med kraftige fall. Frankfurt-børsen faller rundt 2,5 prosent etter ti minutters handel. De amerikanske futurene indikerer en ny dag med kraftig fall også i det amerikanske aksjemarkedet. S&P 500-futuren faller for øyeblikket 2,3 prosent.

Redningsaksjon
Mandag svekket euroen seg mot amerikanske dollar igjen, etter å ha hentet seg noe inn mot slutten av forrige uke. Eurofallet knyttes til at spanske myndigheter mandag måtte ta den lille sparebanken Cajasur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om Cajasur er en liten bank, førte myndighetenes overtakelse til frykt for at flere andre banker kan ha problemer.

- Cajasur er en av mange "cajas" i problemer. Dette kan signalisere en endring i hvordan myndighetene behandler spanske banker. Handlingen bidrar ytterligere til frykten som omgir det finansielle systemet i PIIGS-landene, skriver analytikerene i Danske Bank i en oppdatering tirsdag.

Les også:
Kraftig børsfall for Japan
- Regimeskifte for dollaren
Må betale for AFP- får ingenting