Må betale for AFP - får ingenting

- Det er umulig å forsvare at 700.000 nordmenn får titusenvis i lavere årlig pensjon enn andre, mener pensjonseksperter.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I begynnelsen av mai la Banklovkommisjonen frem forslag til endringer av pensjonsreglene i Norge. Forslagene skal blant annet sikre større grad av likebehandling av selvstendig næringsdrivende og vanlige lønnsmottakere.

Blir forslagene vedtatt får de som driver for seg selv fra neste år samme mulighet til å spare til pensjon med skattefradrag som lønnsmottakerne.

Les saken : - Dette gleder meg veldig

Men fremdeles er det store grupper nordmenn som jobber og betaler skatt, men som ikke får sin del av kaken når de når pensjonsalder.

60.000 mindre i pensjon
Både selvstendig næringsdrivende og andre ansatte uten tariffavtale har nemlig fremdeles ikke krav på afp-tillegget på pensjonen som det store flertallet nordmenn får.

De omlag 700.000 dette gjelder må likefullt betale skatt for å finansiere rundt den tredelen av afp-tillegget staten dekker for andre. Forskjellen på årlig pensjon for en person med og uten tariffavtale kan for en med alminnelig lønn være mellom 40.000 og 60.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en uholdbar urettferdighet, mener daglig leder i Pengedoktoren, Agnes Bergo.

- Det går ikke an, rett og slett. Hvem kan forsvare det? spør Bergo.

Ikke bare for sliterne
Det vil i alle fall ikke Birger Myhr, daglig leder i Pensjonseksperten.

- Afp-tillegget hadde vært helt uproblematisk så lenge staten ikke hadde ytt noe bidrag til ordningen.Men jeg har, som de fleste andre, veldig store problemer med å skjønne hvordan statens bidrag kan legitimeres, sier han til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men det er jo mye i samfunnet som finansieres over skatteseddelen til alle, som bare noen har glede av. Barnehager for eksempel?

- Det er enklere å forklare at barnehager subsidieres av fellesskapet enn at enkelte grupper skal subsidieres. Utgangspunktet for afp var at det skulle være en ordning som gav mulighet for verdig tidligpensjon for de såkalte sliterne, de med lange karrierer og tungt arbeid. Problemet med dagens ordning er at den er svært lite treffsikker i forhold til det opprinnelige målet. Det er i dag knapt nok noen sammenheng i det hele tatt, påpeker Myhr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ønsker ikke å gi politikerne noe råd om hvordan afp-ordningen burde sett ut.

- Jeg har funnet ut at jeg ikke ønsker å bruke min tid på å drive politikk. Jens Stoltenberg kommer neppe til å ringe til meg uansett. Da bruker jeg heller tiden til å gi råd om innretning etter de reglene som gjelder, sier han.

Ikke noe manna-fra-himmelen
I Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) deler de ikke synet om at dagens afp-regler er urettferdige.

- Rettighetene i afp er basert på forutgående tariffavtale. Og man lever ikke i en manna-fra-himmelen-økonomi i Norge, parerer spesialrådgiver Olav Magnussen i NHO.

Men presiserer:

- Det en helt annen sak dersom afp-ordningen gjøres obligatorisk, som for eksempel folketrygden. Da kan ingen utelukkes.

At en tredel av afp-tillegget i dag finansieres av staten, synes ikke Magnussen er vesentlig. Mens mange av dem som i dag ikke er organisert med tariffavtale har muligheten til å gjøre det, gjelder ikke det for selvstendig næringsdrivende og ansatte eiere av AS der de selv er eneste ansatte. Om disse hadde ønsket å selv opprette tariffavtale og finansiere de to tredelene av ordningen, er ikke det mulig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg synes det er helt rimelig at selvstendig næringsdrivende ikke får opprette tariffavtale for seg selv. Dette skal være en ordning for reelle lønnstakere. Man skal ikke kunne komme inn uten noe forhold til ordningen og utnytte den. Det vil vi ikke ha noe av. Det var aldri meningen at selvstendig næringsdrivende skulle ha adgang til afp, sier Magnussen.

Animal Farm satt i system
Agnes Bergo i Pengedoktoren synes NHOs forsvar for afp-ordningen er temmelig hårreisende.

- Afp-tillegget er utgjør en stor prosentandel av den totale pensjonen. De som betaler inn til ordningen skal nyte godt av den, men problemet er at noen ikke for lov til å opprette afp-ordning selv om de vil. Når man i tillegg har regler som sier at 1/3-del finansieres av statskassen så burde en se hvor riv ruskende gale og skrikende urettferdig dette er, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun understreker at også hun ville forsvart den eksklusive afp-ordningen om det bare var de som betalte for den som fikk nyte godt av den.

- Men ordningen i dag er et helt klart signal fra myndighetene om at selvstendig næringsdrivende er annenrangs samfunnsborgere som ikke fortjener samme pensjonstilskudd som lønnsmottakerne. Det er George Orwells «Animal Farm» satt i system. Alle er like, men noen er likere enn andre, sier hun.

Les også:
Pensjonen kan bli null verd

Alle tiders mulighet til å tape en million i pensjon