- Et av de tøffeste oppgjørene

UNIO-leder Anders Folkestad, her under en debatt om likelønn i Oslo. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX.
UNIO-leder Anders Folkestad, her under en debatt om likelønn i Oslo. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unio-leder Anders Folkestad beskriver årets oppgjør som et av de tøffeste han har vært med på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Streikeuttaket:

• Det er meklingsinnspurt med frist til midnatt førstkommende onsdag for lønnsoppgjørene i staten, kommunene, Oslo kommune og helseforetakene i Spekter-området.

• Dersom partene ikke kommer til enighet, vil i første omgang nærmere 30.000 arbeidstakere være i streik fra arbeidsdagens start torsdag morgen. Nye streikeuttak vil følge dersom det ikke på ny blir kontakt mellom partene.

Her er lista over det første streikeuttaket:

Kommunene (Ca. 17.000 arbeidstakere):

LO-kommune: 9.902 medlemmer

Unio: Ca. 6.000 medlemmer

YS Kommune: 827 medlemmer

Akademikerne: Ca. 300 medlemmer

Staten (Ca. 8.800) arbeidstakere:

LO-Stat: 3.800 medlemmer

Unio: Ca. 2.500 medlemmer

YS Stat: Ca. 1.800 medlemmer

Akademikerne: 722 medlemmer

Oslo kommune (Ca. 2.500 arbeidstakere):

Fagforbundet: 1.700 medlemmer

Unio: 539 medlemmer

YS Kommune Oslo: 64 medlemmer

Akademikerne Oslo: Ca. 180 medlemmer

Spekter-området:

Unio: Ca. 950 medlemmer i ulike helseforetak.

(©NTB)

– Likelønn er overskriften på dette oppgjøret. Og det er klare forventninger om at staten skal bidra ved å dra rammene oppover, sier Unio-leder Anders Folkestad til NTB.

Han gjentar dermed kravet om friske midler til likelønnstiltak, utover rammene fra i frontfagoppgjøret som etter lokale forhandlinger ventes å være i underkant av 3 prosent.

Meklingen i årets hovedoppgjør for de ansatte i staten, kommunene og deler av Spekter-området er på oppløpssiden. Dersom partene ikke kommer til enighet innen fristen ved midnatt onsdag, vil nærmere 30.000 arbeidstakere over hele landet gå ut i streik fra torsdag morgen.

Likelønn

– Det var meget stor avstand mellom partene da forhandlingene ble brutt og gikk til mekling. Vi står foran to krevende døgn, sier Folkestad.

Den rutinerte fagforeningsmannen beskriver årets oppgjør som et av de tøffeste han har vært med på. Arbeidstakerorganisasjonene har som hovedmål å tette lønnsgapet mellom menn og kvinner i sammenlignbare yrker, men arbeidsgiverne står steilt på kravet om stramme rammer av hensyn til konkurranseutsatt industri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det gjør meklingen ekstra krevende, men at likelønnssaken er viktig for å finne en løsning, er helt opplagt, sier Folkestad.

Det var mye snakk om en egen likelønnspott ved inngangen til lønnsoppgjøret, men nå later arbeidstakerne til å godta andre tiltak for å heve kvinnelønna.

Kravet om ekstra penger ligger imidlertid fast. Bakgrunnen for dette er en formulering i den rødgrønne regjeringserklæringen, der det heter at regjeringen er innstilt på dialog med partene i arbeidslivet om likelønnstiltak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dialog

– Vi er villige til å ha en dialog med partene om utjevning av kvinners og menns lønn. Men det må skje innenfor forsvarlige økonomiske rammer, og det er fullt mulig, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB ved inngangen til lønnsoppgjøret.

Spørsmålet er om utsiktene til en lammende storstreik i offentlig sektor gjør at han finner rom for å sprenge rammene likevel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tilbudet som er lagt fram er veldig dårlig og et ypperlig streikegrunnlag, sa LOs forhandlingsleder i kommuneoppgjøret, Jan Davidsen, da forhandlingene brøt sammen for en snau måned siden.

Tilbudet om å heve det generelle tillegget med 0,9 prosent lå fjernt fra kravet fra arbeidstakerorganisasjonene om en vekst på om lag 2,5 prosent. Penger til særskilte likelønnstiltak lå ikke engang på bordet.

Også i staten var avstanden stor. Tilbudet fra administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap) hadde en ramme på 3 prosent, mens kravet lå godt over 4.

Storstreik

I første omgang vil de fire hovedsammenslutningene i offentlig sektor ta ut nærmere 30.000 arbeidstakere i streik fra torsdag morgen, dersom meklingen ikke fører fram. Det er også fullt mulig at ett eller flere forbund går til streik, mens andre aksepterer en eventuell skisse til løsning fra meklingsmannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En storstreik vil ramme eldreomsorgen, utdanningssektoren og store deler av offentlig forvaltning. Og forbundene i stat og kommune har mange nye streikeuttak å gripe til dersom konflikten trekker ut. Fagforbundet alene er LOs største forbund med over 300.000 medlemmer.

I den pågående streiken ved norske godsterminaler og blant renholderne er det allerede varslet opptrapping fra tirsdag. (©NTB)