Kald vinter ga rekordmange boligbranner

I denne storbrannen på Nordstrand i Oslo ble ingen skadet. Arkivfoto: Erlend Aas / Scanpix.
I denne storbrannen på Nordstrand i Oslo ble ingen skadet. Arkivfoto: Erlend Aas / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kald vinter førte til rekordmange boligbranner i første kvartal i år sammenlignet med samme kvartal i fjor, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I årets første tre måneder ble det registrert 4.754 små og store boligbranner i Norge. Det er en økning på 24 prosent fra samme periode i fjor. Økningen skyldes den kalde vinteren, mener FNO.

– Den langvarige kalde vinteren ga økt elektrisk forbruk og dermed økt risiko for brann. Mer bruk av vedovner og peis trekker i samme retning, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNO.

Forsikringsselskapene har hatt rekordhøye erstatningsutbetalinger i samme periode. I årets tre første måneder var utbetalingene for boligbranner på til sammen 1,2 milliard kroner, en økning på 28 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Det er ikke bare de økonomiske aspektene som bekymrer FNO. Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap var 16 av 19 omkomne i årets tre første måneder over 70 år.

– Flere eldre som bor hjemme er ikke i stand til å komme seg i sikkerhet tilstrekkelig raskt på egen hånd. Noen kan ha problemer med å håndtere brannslukningsapparat. Flere dødsbranner starter om natten og får utvikle seg en del før beboerne våkner, sier Osland. (©NTB)