Norske soldater på lønnstoppen

Norske ISAF soldater i militærleiren til norske gjenoppbyggingsstyrken (PRT) i Meymaneh i Nord-Afghanistan. Foto: Heiko Junge / Scanpix .
Norske ISAF soldater i militærleiren til norske gjenoppbyggingsstyrken (PRT) i Meymaneh i Nord-Afghanistan. Foto: Heiko Junge / Scanpix .

De norske soldatene tjener mer enn sine nordiske kollegaer i Afghanistan, men ønsker likevel bedre betalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bergens Tidende har hentet inn lønnsdata for de nordiske styrkene i Afghanistan. De norske soldatene kommer best ut. Med alle tillegg vil en 20-årig soldat uten samboer og utenlandserfaring få i overkant av 53.000 kroner i månedslønn før skatt, skriver avisen.

Det er 23.000 kroner mer enn hva de svenske soldatene får, og 10.000 mer enn de danske. Offiserene kommer enda bedre ut. Månedslønnen på 92.000 kroner er 30.000 kroner mer enn hva svenskene får, og 18.000 kroner mer enn de danske.

Les også: Seks norske soldater skadet i Afghanistan

Også justert for lønnsforskjellene landene imellom kommer de norske soldatene godt ut.

– Vi kan aldri si oss fornøyd med lønnsnivået, med den risikoen soldatene har i frontlinjen hver eneste dag. Jeg mener de burde hatt bedre lønn, sier leder Dag Agledal i Norsk Tjenestemannslag Forsvaret.

– Kirurger og offiserer har mer kompetanse og erfaring, og mer ansvar. Men de er som regel ikke ved fronten, der våre medlemmer risikerer livet. Slik det er nå, er de i krigssituasjoner ganske ofte, sier Agledal.

Befalets Fellesorganisasjon mener det er et paradoks at soldater, offiserer og befal ikke får fagtillegg, som for eksempel kirurgene får. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus