Finansreform vedtatt i Senatet

Senatet i USA har vedtatt den mest omfattende endringen i reguleringen av den amerikanske finansnæringen siden 1930-tallet.

Reformvedtaket i Senatet er en politisk seier for president Barack Obama. Han mener finansselskapenes forsøk på å stanse finansreformen har mislyktes. Foto: REUTERS/SCANPIX
Reformvedtaket i Senatet er en politisk seier for president Barack Obama. Han mener finansselskapenes forsøk på å stanse finansreformen har mislyktes. Foto: REUTERS/SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Obamas finansreform

* President Barack Obama og Demokratene vil stramme inn reglene for bank- og finanssektoren for å hindre nye finanskriser.

* Reformforslagene er beskrevet som de mest omfattende siden den store økonomiske krisen på 1930-tallet.

* Det skal etableres et tilsyn med vide fullmakter som skal sørge for at bankene ivaretar forbrukernes interesser.

* Det legges begrensninger på bankenes mulighet til å handle med såkalte derivater.

* Reformen omfatter også endringer i reguleringene av den amerikanske sentralbanken Federal Reserve.

* Torsdag ble reformen vedtatt i Senatet. Denne versjonen av reformen må forenes med et lignende vedtak i Representantenes hus i desember.

Kilde: NTB/AFP. (©NTB)

59 av de 100 senatorene stemte for reformforslaget torsdag. Tidligere på dagen klarte Demokratene å sikre de nødvendige 60 stemmene som skulle til for å avslutte debatten om reformen. Dermed hadde ikke Republikanerne lenger mulighet til å blokkere prosessen.

Seier for Obama

Reformvedtaket er en betydelig politisk seier for president Barack Obama.

Han sa torsdag at finansselskapene på Wall Street har satset massivt på å forsøke å stanse lovendringene. De har brukt millioner av dollar på informasjonskampanjer og benyttet seg av «horder av lobbyister».

– I dag tror jeg vi trygt kan si at disse forsøkene har vært mislykkede, framholdt Obama.

Vedtaket i Senatet må forenes med et tidligere vedtak i Representantenes hus før lovendringene kan tre i kraft. Trolig vil finansnæringen benytte denne muligheten til igjen å prøve å påvirke den endelige utformingen av reformen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Børsen stuper

Utsiktene til finansreform blir tatt dårlig imot i aksjemarkedene, og verdien av aksjene på de amerikanske børsene sank kraftig torsdag. Dow Jones-indeksen falt 3,6 prosent til 10.068,01 poeng, noe som er den største nedgangen i løpet av én dag siden mars i fjor.

Standard & Poor’s 500 sank 3,9 prosent til 1.071,59 poeng, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen sank hele 4,11 prosent til 2.204,01 poeng.

Frykter innstramming

Også i Europa og i Asia var det kraftige børsfall torsdag. Og da børsen i Tokyo åpnet fredag, falt Nikkei-225-indeksen over 3 prosent i løpet av kort tid.

I tillegg til misnøye med den amerikanske finansreformen, bidrar uro over situasjonen i gjeldstyngede europeiske land til børsnedgangen.

Dessuten frykter investorer at de varslede innstrammingstiltakene i flere europeiske land vil gå ut over den økonomiske veksten. (©NTB)