Avviser skattesmell til de eldre

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen avviser at pensjonister skal gå på en skattesmell og hevder skattejusteringen vil føre til redusert skatt for de fleste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unio gikk hardt ut i Dagbladet tirsdag, mot det organisasjonen mente var en skatteøkning for de eldre i regjeringens forslag til skattejustering. Statssekretær Roger Schjerva i Finansdepartementet avviser dette.

Han mener modellen Unio presenterer bare gjelder for en liten del av pensjonistene.

–52 prosent av pensjonistene vil få skattelette, 12 prosent vil få uendret inntekt og 34 prosent vil få en skjerpelse med endringen vi har foreslått, sier Schjerva til Dagbladet.

– Selv for tredelen som får skatteskjerpelse, er skatten fortsatt laver enn for lønnsmottakere med samme inntekt, sier statssekretæren.

For pensjonistgruppen som helhet vil endringen føre til et skattelette på 400 millioner kroner, ifølge Schjerva. (©NTB)

Dette er bakgrunnen for saken:

Pensjonister kan få skattesmell (18.05.2010)

Regjeringen går inn for en ny skattejustering som vil gi økt skatt til alle pensjonister som får over 281.000 i årlig pensjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansdepartementet har sendt forslaget ut på høring og planen er å få det gjennom i Stortinget før høstens statsbudsjett, skriver Dagbladet.

Forslaget betyr økt skatt til pensjonister som får utbetalt mer enn 281.000 årlig. For noen vil det dreie seg om et beløp på noen hundrelapper, mens det for de med høyest pensjon kan utgjøre over 10.000 kroner i skatteøkning.

En pensjonert spesialsykepleier kan ifølge Dagbladet for eksempel forvente seg en økning på 2.642 kroner årlig, mens en pensjonert lege kan få en skatteøkning på 14.285 kroner.

– Jeg må innrømme at jeg oppfatter regjeringen som pensjonsgrådige. Dette forslaget rammet alt for bredt og innstrammingene kommer på toppen av flere andre innstramminger, sier Unio-leder Anders Folkestad.

Unio-lederen sier at skatteskjerpelsene for hans medlemmer vil utgjøre mellom 5- og 6.000 kroner.

– Jeg håper virkelig at det blir en debatt rundt dette forslaget. Det skylder vi våre pensjonister, sier Folkestad. (©NTB)