- Alt kan kollapse i morgen

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjeldsnivået i mange land overstiger faregrensen, og kan resultere i «dommedag», advarer økonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske økonomen Kevin Hassett, sjef for den økonomisk politiske delen av den konservative tenketanken American Enterprise Institute, har tatt på seg dommedagsbrillene.

Hassett er nesten sikker på at EU og IMFs krisepakke på 750 milliarder euro ikke vil virke etter hensikten, av den enkle grunn at størstedelen er finansiert av de øvrige euro-landene som for egen del allerede sliter med store gjeldsproblemer, skriver han i en kommentar på Bloombergs BusinessWeek.

Krisepakken var konstruert for å dempe panikken som var i ferd med å gjøre den greske gjeldskrisen til en altomfattende finanskrise.

- Den fatale feilen i planen er at de europeiske landene som redder Hellas – selv Tyskland, hvor statsgjelden er steget til rundt 80 prosent av bruttonasjonalproduktet – har lignende budsjettproblemer og enda mindre politisk vilje til å skrive ut den nødvendige økonomiske medisinen, skriver Hasset i sin kommentar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uunngåelig sammenbrudd
Hassett påpeker at obligasjonsmarkedet inntil videre tilsynelatende ikke anser gjeldsproblemene i store økonomier som Tyskland, Frankrike og USA som faretruende, i og med at rentene på disse landenes statsobligasjoner ligger på rekordlave nivåer.

Men med den én uke gamle og gigantiske krispakken har eurolandene nå påtatt seg en enda større gjeldsforpliktelse på toppen av de ifølge Hasset allerede uholdbare gjeldsnivåer som landene slepte på i forkant.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kriseplanen ser ut til å bygge på et håp om at kreditorene ikke oppdager dette. På et tidspunkt vil de oppdage det, og når det skjer er et verdensomspennende tap av tillit til markedet for statsobligasjoner en realitet, skriver Kevin Hassett.

- Bunnløs kollaps
Og når det skjer blir konsekvensene potensielt mye større enn under finanskrisen i 2008 hvor tilliten til de store finansinstitusjonene ble gjenopprettet ved utstedelsen av omfattende statsgarantier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis statsobligasjoner blir rammet av samme mistillit vil det ikke være noen effektive forsvarstiltak igjen. Kollapsen vil være bunnløs, advarer Hassett.

Sagt med andre ord; det er ikke akkurat gode nyheter for en kreditor at en håpløs bankerott låntaker påtar seg å overta gjelden til en håpløs bankerott låntaker.

Ifølge Kevin Hasset kan sammenbruddet komme når som helst:

- Hvis kreditorene sammen bestemmer seg for at de store vestlige regjeringene har ikke-bærekraftige gjeldsnivåer og mangler den politiske viljen til å få dem ned, så kan dommedag inntreffe i morgen.

Les også: - Finanskollaps først i 2010 Europas neste problem Tror verden ender i krig og total finanskollaps 2010: Sjokk-spådommene Tror USA går konkurs- Kjøp traktor og gull
- Det er verre enn vi tror