Jakt på norske kroner

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenlandske investorer får godt betalt for å sikre seg den norske valutaen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag klatret den norske kronen til sitt sterkeste nivå mot euro på to og et halvt år. I løpet av dagen falt en euro helt ned mot 7,76 kroner.

Vi må helt tilbake til 8. november 2007 for å finne forrige gang den felleseuropeiske valutaen kostet så lite målt i norske kroner. Den gangen gikk en euro for 7,73 kroner.

Den svake euroen skyldes i stor grad uroen rundt gjeldsproblemene i Sør-Europa. Valutaen har falt mer enn seks prosent mot kronen siden nyttår. Og i løpet av de siste 12 månedene har fallet vært på nærmere 11,5 prosent.

Økt appetitt
Onsdag styrket imidlertid kronen seg mot de fleste store valutaene. Det kan ha sammenheng med at den norske pengemarkedsrenten steg kraftig i løpet av dagen.

- Vi har sett at utlendingene kjøper kroner de siste par dagene, sier valutaanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets til DN.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Eek-Nielsen skyldes jakten på norske kroner økt risikoappetitt i markedene.

- Så lenge risikoappetitten er til stede, noe den i høyeste grad ser ut til å være nå, og man får litt høyere renter, så trekker kronen sterkere.

Tjener på norske kroner
Onsdag steg den norske tremånedersrenten i pengemarkedet hele 0,11 prosentpoeng i løpet av dagen til over 2,50 prosent. Det norske rentenivået ligger for tiden et par prosentpoeng høyere enn i Europa. Dermed øker interessen automatisk.

- Det er langt på vei utenlandske banker, hedgefond og spekulanter som kjøper kroner. Det gjør de når de er risikovillige og når de tjener penger på å eie kroner. Det gjør de når renten i Norge er høyere enn i andre land, sier Eek-Nielsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fenomenet kalles «carry trade».

- Man får høyere rente i Norge, altså en høyere «carry», at kronen bærer en bedre rente.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Utenlandske investorer kan få to prosent mer for å eie kroner enn på å eie euro, sier Eek-Nielsen.

Selvforsterkende
Og når interessen for valutaen tar seg opp, blir fenomenet mer eller mindre selvforsterkende. Når etterspørselen øker, vil kronen styrke seg ytterligere.

- Antar man at det ikke skjer noe med valutakursen, så tjener man disse to prosentene. Men så vet man at hvis mange nok antar dette og kjøper kroner for å tjene disse pengene, så vil man også få kursgevinsten, sier valutaanalytikeren.

Carry tradingen øker i takt med at risikoviljen.

- Det varer helt til man ikke har risikovilje. Da skal man ut og selger kronene igjen.

- Og da skal alle ut samtidig?

- Da skal alle ut samtidig, det blir trangt i døren, og kronen svekker seg massivt.

Eek-Nielsen tror imidlertid ikke det skjer på en stund. Nordea-analytikeren er i ferd med å utarbeide nye prognoser etter at kronen har gått gjennom det forrige tremånedersestimatet mot euro. Han tror den handelsvektede kronekursen fortsatt holde seg sterk, men at det kan bli ulike bevegelser mot de ulike valutaene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror kronen kommer til å forbli sterk. Det innebærer at man kommer til å se en lavere euro-norske, men kanskje en høyere dollar-norske og pund-norske og svensk-norske, sier Eek-Nielsen.

Onsdag kveld kostet en euro 7,767 kroner, en dollar 6,15 kroner, et pund 9,12 kroner og 100 svenske kroner 81,41 norske kroner.

Les også:

- Norge kan ende som Hellas

- Må unngå et for høyt kostnadsnivå

Frykter eurokrise gir økt ledighet