Refser Høyres avvikling av pappaperm

Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF mener det kan bli vanskelig å samarbeide med Høyre etter at partiet vedtok at de vil fjerne pappapermisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Venstre er svært kritiske til Høyres vedtak.

Høyres landsmøte vedtok fredag at pappakvoten på ti uker ved fødsel skal fjernes og at det må være opp til den enkelte familie å fordele foreldrepermisjonen.

KrFs familiepolitiske talsmann Øyvind Håbrekke er dypt skuffet over Høyre:

– Det er et uendelig naivt og korttenkt vedtak. Det er slik i dag at det er mange fedre som ønsker å ta ut permisjon, men som møter skepsis og negative holdninger på arbeidsplassen sin. Det er ikke noen tvil om at dette vedtaket øker avstanden mellom KrF og Høyre i familiepolitikken, sier han til NRK.

Kritikk fra Venstre

Venstre er også sterkt uenig i vedtaket.

– Jeg er sjokkert over at Høyre nå går tilbake til den gammeldagse argumentasjonen fra 80-tallet hvor man brukte frihet som argument mot likestilling. Problemet er ikke pappapermisjonen, men manglende fleksibilitet i ordningen med foreldrepermisjon, sier partileder Trine Skei Grande.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Høyre har ikke skjønt at likestillingspolitikk er frihetspolitikk. Her er Venstres og Høyres historie svært ulik, sier Skei Grande.

–20 år tilbake

Også regjeringspartiene refser Høyres vedtak.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) frykter for likestillingsarbeidet dersom vedtaket blir en realitet.

– Det forslaget er et alvorlig angrep på fedres rettigheter og vil sette likestillingen i Norge minst 20 år tilbake i tid, sier Lysbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verner ordningen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) slår ring om dagens ordning.

– Det er bra at vi har en premiering av dem som bidrar til en noe mer lik fordeling av permisjonen. Det gjør det lettere for ikke minst fedre å si til sine arbeidsgivere, at de skal være hjemme med barna når de er små, sier Stoltenberg til NRK.

Overfor Dagbladet utdyper han:

– Vedtaket er preget av naivitet. Det er fortsatt fordommer i samfunnet som må bekjempes. Med dette vedtaket går Høyre tilbake i tid. De blir en historisk bremsekloss, sier Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tar 16 uker

Innad i regjeringen går nybakte fedre i front for utvidet permisjon. For tiden er justisminister Knut Storberget (Ap) hjemme med kona og tre uker gamle Ingrid. Snart blir det fem uker sommerferie, og fra 17. desember blir det 16 ukers pappaperm, kan statsråden fortelle Dagbladet.

– Jeg tror vi blir bedre ledere av å ta pappapermisjon. Det er deilig å trekke seg tilbake og se politikken i et annet perspektiv, sier han.

Storberget sier at når fedre tar sin del med de små, er det til fordel både for fedrene, barna, familien og for samfunnet som helhet.

Stemte mot, er for

Under Høyre-landsmøtet stemte partileder Erna Solberg for en dissens om å opprettholde pappakvoten inntil videre. Samtidig understreker hun at hun er tilhenger av prinsippet om full frihet til å fordele permisjonstiden.

– For det store flertall betyr ikke dette så mye, men på noen konservative arbeidsplasser kan det nok få en virkning. En rekke familier får ikke delt permisjonstiden på grunn av fars arbeidssituasjon. Med dette vedtaket kan mor være hjemme i hele perioden med lønn. Det kan hun ikke i dag, siden ti uker faller bort, sier Solberg.

Utvidelsen av fedrepermisjonen til ti uker ble vedtatt i Stortinget så sent som i juli 2009. Høyre stemte for utvidelsen.