Fjerner avgift for forbrenning av søppel

Regjeringen vil gi fra seg 90 millioner kroner når den tirsdag går inn for å fjerne avgiften på forbrenning av søppel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) vil offentliggjøre kuttet når han tirsdag legger fram revidert statsbudsjett, skriver Bergens Tidende. Hvert år kjører 20.000 lastebiler fra Norge til Sverige med søppel som skal brennes. Denne trafikken kan opphøre fra 1. oktober når avgiften på 90 kroner per tonn blir fjernet.

Finansminister Sigbjørn Johnsen innrømmer at forbrenningsavgiften ikke har fungert så godt som miljøavgift.

Les også: - Det blir ingen spasertur

– Vi mener at konsesjonsregler og konkrete krav til utslipp fungerer vel så bra, fordi den avgiften som var der i dag – var mer generell og litt grovkornet, for å si det på den måten, sier Johnsen til TV 2.

Svenskene kutter også

Samme dag som avgiften fjernes i Norge, kutter imidlertid også svenskene ut sin lave avgift. Mange norske avfallsleverandører har derfor inngått avtaler med svenske forbrenningsanlegg.

– Det er riktig at prisforskjellene mellom Norge og Sverige er større enn de 90 kronene per tonn avfall som forbrenningsavgiften har utgjort. Men fjerning av forbrenningsavgiften vil likevel bidra til at konkurransesituasjonen blir likere, sier stortingsrepresentant Eirin Sund (Ap) til Stavanger Aftenblad.

Det har ikke vært aktuelt å innføre forbud mot å eksportere norsk søppel til Sverige.

– Vi har vurderer eksportrestriksjoner juridisk og konkludert med at det vil være vanskelig. For å kunne nekte eksport av avfall må det foreligge en miljømessig begrunnelse. En slik begrunnelse vil være vanskelig med tanke på eksport til Sverige, sier statssekretær i Finansdepartementet, Kjetil Lund.

– Stimulere til mer fjernvarme

– Fjerning av avgiften vil stimulere til utbygging av mer fjernvarme i Norge, og vil stoppe trailerlass med avfall til Sverige, sier finanspolitisk talsperson Lars Egeland i SV til NTB.

Samtidig mener han at konsesjonspolitikken må skjerpes for å få ned utslipp fra forbrenningsanlegg.

Fremskrittspartiet er godt fornøyd med at regjeringen kutter denne avgiften.

– Dette er en viktig seier for avfallsbransjen, opposisjonen og folk flest. Det er meningsløst at norsk avgiftspolitikk har sendt tusenvis av søppelbiler til Sverige for å levere avfall, sier Ketil Solvik-Olsen, energi- og klimapolitisk talsmann i Frp. (©NTB)

Personvernpolicy