BP innleder forsøket på å stanse oljeutslipp

BP startet torsdag kveld den vanskelige operasjonen med å senke en spesialbygd trakt ned på havbunnen for å tette igjen oljelekkasjen som forurenser Mexicogolfen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fikk dispensasjon fra miljøanalyse

Oljeselskapet BP fikk i fjor dispensasjon fra kravet om en detaljert miljøanalyse for oljeriggen i Mexicogolfen.

Organet som regulerer oljeboring, Mineral Management Service (MMS), ga BP grønt lys til å slippe den fullstendige miljøanalysen som normalt kreves ifølge loven, opplyser miljøorganisasjonen Center for Biological Diversity.

MMS som er en del av innenriksdepartementet godkjente prosjektet i april 2009.

BP har opplyst at unntaket ikke første til at de så bort ifra miljøhensyn i prosjektet.

Dispensasjonen kan bli vanskelig for president Barack Obama, som forsøker å vise til at alt er blitt gjort for å hindre det som kan bli den verste oljekatastrofen i USAs historie.

Til nå antas rundt ti millioner liter olje å ha lekket ut i havet siden oljeplattformen Deepwater Horizon sank 22. april. (©NTB)

Operasjonen ble innledet omtrent samtidig som det ble meldt at den første oljen har nådd kysten av Louisiana. Connie Terrell i kystvakten bekreftet at olje var observert på Freemason-øya i Chandeleur-kjeden utenfor Mississippi-deltaet.

En talsmann for BP sa at spesialister i all hast ble sendt for å legge ut lenser og forsøke å beskytte det sårbare sumplandskapet på øya, som er et yndet sted for fritidsfiskere.

– Dette er den første bekreftelsen vi får på at olje har nådd kysten. Vi skal gjøre alt vi kan for å hindre at det ikke blir store skader, sa BP-talsmann John Curry.

BP greide onsdag å stanse den minste av de tre lekkasjene på havbunnen ved å manøvrere en ventil på plass med en undervannsrobot.

Siden lekkasjen var liten, gjorde det lite for å redusere utslippet, men det gjorde det mulig for BP å konsentrere seg om de to større lekkasjene.

Les også: 13 land har tilbudt USA hjelp

Vanskelig operasjon

Operasjonen med å senke den 90 tonn tunge trakten ned over lekkasjen på havbunnen er det beste håpet BP har for å avverge en verste miljøkatastrofen i USA siden Exxon Valdez-utslippet i Alaska i 1989.

Den hvite firkantede trakten skulle senkes 1.500 meter for så å plasseres oppå rørledningen som lekker. En ledning skal føre blandingen av vann og olje opp i et tankskip på overflaten.

BP håper at innretningen er i virksomhet til mandag slik at opp til 85 prosent av oljen som lekker, kan hentes opp og lagres.

Operasjonslederen Doug Suttles understreket at det aldri før er gjennomført en lignende operasjon, og at problemer neppe er til å unngå før lekkasjen er stanset.

– Jeg regner med at det blir startproblemer. Men alle vil at dette skal funke, sier han.

Les også: Kan koste flere titalls milliarder

Næringsgrunnlag i fare

Langs hele kysten av Mexicogolfen følger befolkningen spent med, siden en mislykket operasjon trolig betyr at utslippet fortsetter i tre måneder til det er boret en avlastningsbrønn.

Det kan sette næringsgrunnlaget for fiskere, den viktige fiskeindustrien og turistindustrien i fare og endre levesettet i kystsamfunnene for alltid.

Frykten stiger for at livet i havet allerede er påvirket av oljen. I området er det viktige yngleplasser for fisk, reker og krabber, og sumplandskapet er stoppested for store mengder sjeldne fugl som migrerer mellom sør og nord.

Selv om oljen ennå ikke har nådd kysten for alvor, sier ekspertene at den allerede har gjort stor skade på miljøet i havet.

Hvis beregningene er korrekte, er det allerede lekket ut 12 millioner liter olje i havet. (©NTB)

Les også: Oljegigant stuper

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden