- Det blir ingen spasertur

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men finansminister Sigbjørn Johnsen lover at jobben med å komme tilbake til handlingsregelen begynner allerede i neste uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av landene rundt oss er i ferd med å kutte kraftig i den offentlige pengebruken. Arbeidet med å redusere de gigantiske budsjettunderskuddene de har opparbeidet seg etter finanskrisen fører imidlertid til at de må ha lave renter i en lengre periode for å stimulere til fortsatt vekst i økonomiene.

Her hjemme har vi nesten motsatt problem. Vi har solide statsfinanser og må kutte ned på pengebruken, slik at renten vår ikke blir for høy sammenlignet med rentene ute.

Viktig bidrag
Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) er nemlig klar på at det blir viktig å unngå en særnorsk renteoppgang.

- Det viktigste vi kan gjøre er å ha moderate inntektsoppgjør, føre en stram økonomisk politikk og komme oss så raskt vi klarer tilbake til fireprosentbanen, sier Johnsen til DN.no.

- Det er det bidraget vi kan gi og det bidraget vi må gi for å unngå å legge et press på renten, fortsetter finansministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom den norske renten blir for høy i forhold til de utenlandske rentene kan det føre til at kronen styrker seg ytterligere. En enda sterkere krone vil gjøre situasjonen vanskeligere for den eksportrettede delen av norsk industri, som fra før av sliter med sviktende etterspørsel fra internasjonale markeder.

Onsdag avgjør hovedstyret i Norges Bank om den norske styringsrenten skal heves.

Les også: - Må ikke vente på overoppheting

Verden i endring
Tirsdag deltok finansministeren på Industrikonferansen 2010 i regi av bransjeorganisasjonen Norsk Industri. Der pekte Johnsen på at endringer i maktstrukturene i global økonomi og gjeldsproblemene som mange nasjoner i Europa sliter med kan skape utfordringer for den eksportrettede delen av norsk næringsliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det kan gjøre markedet for norsk eksportindustri vanskeligere, sier Johnsen til DN.no etter konferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men han minner om at situasjonen langt fra er helsvart.

- Det er noen markeder der ute som også vokser. Det er god vekst i Asia, og USA er på tur oppover. Så det finnes muligheter for norsk industri. Men det vi uansett vet, er at dersom vi er flinke hjemme, så blir vi flinke ute også, sier Johnsen.

- Johnsen styrer renten
Tidligere i dag sa sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.no at det er finansminister Sigbjørn Johnsen som nå sitter med nøkkelen til hvor høy renten skal bli her hjemme.

Les mer: - Sigbjørn Johnsen styrer renten

- Norges Bank kommer til å følge sitt mandat. I arbeidsmarkedet er det ikke mye ledige ressurser. Har man da en rimelig god vekst i offentlige utgifter, vil Norges Bank måtte stramme inn desto mer, sier Juel til DN.no.

- Så det er Sigbjørn Johnsen som sitter med kontrollen her?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Sagt rett ut er det han bestemmer renten. Det er han og regjeringen som bestemmer renten og kronen, sier Juel.

Hovedpersonen selv er ikke helt uenig:

- Det er ingen tvil om at finanspolitikken er viktig, men inntektsoppgjørene er også viktige. Frontfagene har levert og det er klart at det er viktig at det er en stram og fornuftig finanspolitikk, sier Johnsen.

Ingen spasertur
Jobben med å få den offentlige pengebruken ned mot handlingsregelen ser imidlertid ut til å bli langt enklere enn den kunne se ut til å bli da Johnsen overtok finansministerposten ifjor høst. Fjorårets bruk av oljepenger ble nemlig langt lavere enn tidligere prognoser har vist.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utregningene i statsregnskapet, som ble presentert i forrige uke, viser at Norge brukte 110 milliarder kroner fra oljefondet ifjor. Dette er 20 milliarder kroner mindre enn tidligere antatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg så det var en som hadde omtalt det som en spasertur. Det blir ikke det, sier Johnsen.

Han mener at reduksjonen i 2009 er tegn på at regjeringens politikk har virket.

- Det har gått bedre litt fortere. Veksten har tatt seg opp raskere enn vi har lagt til grunn.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets tror likevel at politikerne fort kan bli fristet til å bruke av fjorårets mindreforbruk.

- Faren er at man slapper av og bruker mer penger. Men hvis man fortsetter med høy offentlig pengebruk, mens andre land ikke gjør det, vil renten gå opp, sier Juel.

Tålmodighet
Johnsen lover imidlertid at arbeidet med å komme tilbake til handlingsregelen vil vise igjen allerede i revidert nasjonalbudsjett for inneværende år.

- Jobben med å komme seg ned til fireprosentbanen fortsetter gjennom revidert nasjonalbudsjett og statsbudsjettet for 2011, sier finansministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hvordan nivået på oljepengebruken blir i det reviderte budsjettet, vil han foreløpig ikke si noe som helst om.

- Du må smøre deg med tålmodighet, sier Johnsen.

Men vi trenger ikke å vente så veldig lenge. Svaret kommer neste tirsdag når finansministeren legger frem revidert nasjonalbudsjett for 2010.

Les også:
- Sigbjørn Johnsen styrer renten
- Det blir nærmest en spasertur