Oljelekkasjen kan koste flere titalls milliarder

Kostnadene av oljeutslippet i Mexicogolfen kan komme opp i flere titalls milliarder. Et av anslagene er på minst 70 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I BPs kontorer i Houston jobber det eksperter døgnet rundt med å forsøke å få kontroll over oljeutslippet. Samtidig spekulerer analytikere og eksperter på hva de totale kostnadene av naturkatastrofen blir.

Les også:
BP starter oppryddingsarbeidet
Oljegigant stuper

BP-sjef Tony Hayward forsikrer at oljegiganten vil betale for seg, og det kommer til å bli en svimlende sum.

– Det kommer til å bli enormt. Jeg tror ikke noen kan si hva dette kommer til å koste, sier sjeføkonom ved analysefirmaet Cumberland Advisors, Robert Eisenbeis, til avisa Christian Science Monitor.

Men styreleder i samme firma, David Kotok, sier kostnadene for BP vil komme opp i minst 12 milliarder dollar (om lag 70 milliarder kroner).

– BP må regne med minst 12,5 milliarder dollar, sier Kotok.

– Forpliktelsene er gigantiske og må ikke undervurderes. Anslaget på 12,5 milliarder er bare en begynnelse, legger han til.

Om regningen skulle bli på 12 milliarder dollar, så vil det være nesten 80 prosent mer enn kostnadene etter oljekatastrofen Exxon Valdez i Alaska i 1989.

BP bruker allerede mellom 6 og 7 millioner dollar om dagen til opprenskning. Og da er de statlige og føderale kostnadene ikke inkludert, en regning som trolig havner hos oljeselskapet. (©NTB)

Les også:Iran vil hjelpe USA i Mexicogolfen Frykter lekkasje på 100.000 fat dagen
- Oljeutslipp i Mexicogolfen kan bli tidoblet

Personvernpolicy