Glade boligkjøpere

Sender prisene opp til nye høyder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boligprisene steg 1,5 prosent i april sammenlignet med mars, viser boligprisstatistikken som er utarbeidet av analysesbyrået Econ Pöyry på vegne av Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmegler-foretakenes forening (EFF).

Korrigert for sesongvariasjoner var prisene 0,4 prosent høyere enn i mars. Hittil i år har prisene steget 6,2 prosent.

- Det kan registreres økende optimisme hos både kjøpere og selgere. Dette ser vi nå utslaget av i apriltallene. Det er mye positivt i boligmarkedet, men vi skal holde hodene kalde fordi vi har en økonomisk utvikling i Europa som vi ennå ikke vet konsekvensene av, sier leder Christian Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Rekordhøye priser
Boligprisene er nå 9,9 prosent høyere enn i april 2009, og 4,7 prosent høyere enn i august 2007, som var toppmåneden før nedgangen som varte til i november 2008 begynte.

- April var en sterk måned og ser vi på omsetningen fra januar til og med april, ligger også denne godt over omsetningen i samme periode i fjor, sier Dreyer.

Korrigert for inflasjonen er prisene nå likevel 4,6 prosent lavere enn de var i august 2007.

Nå er gjennomsnittlig kvadratmeterpris 25.400 kroner.

Prisene endret seg ulikt for de forskjellige boligtypene fra mars til april:

EneboligerDelte boligerLeiligheter
Mar.-apr.: + 2,5 %Mar.-apr.: + 0,8 %Mar.-apr.: +1,3 %
Siste år :9,7 %Siste år: 11,6 + %

Siste år: 9,7 %


Vil ha flere boliger til salgs
I april ble det formidlet 4.498 boliger mot 6.286 boliger (marstallene er revidert opp fra 5.675) måneden før.

Statistikken er produsert 2-3 dager før månedsslutt. Antall formidlede boliger pleier å stige 15-20 prosent når statistikken revideres måneden etter. Om vi legger det til grunn, og plusser på 20 prosent på de foreløpige omsetningstallene for mars ble det omsatt 5.397 boliger i april.

Antall boliger til salgs økte noe fra mars, men vi skal tilbake til april 2007 for å finne et lavere utbud av boliger enn vi hadde i april i år.

- De er på vei, men vi skulle ønske at flere boligselgere kommer på banen, slik at vi utligner den ubalansen som er og har vært i markedet, sier Dreyer.

Nå er det 13.915 usolgte boliger i Finn.nos database, mot 12.460 i mars. I april 2009 var det til sammenligning 16.381 boliger til salgs.

Les også:
Svak dupp for OBOS-prisene
Sug etter hytte ved sjøen
Farlig rentehopp onsdag


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden