Opptur for industrien

Sterk ordreinngang trekker opp. - Men påsken kan kan ha trukket PMI-indeksen opp i april, advarer sjeføkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk PMI

Norsk PMI er Norges inn-kjøpssjefsindeks og offent-liggjøres i et samarbeid mel-lom NIMA – Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk og Fokus Bank.

Indeksen som gir et bilde av aktiviteten i industrien i Norge, PMI, 51,9 i april, opp fra 49,7 i mars, sesongkorrigert.

Dette er den høyeste indeksverdien som er målt siden april 2008. Totalindeksen er nå over 50, noe som signaliserer vekst i industriproduksjonen.

- Som vanlig er påskens plassering vanskelig å fange opp i sesongjusteringen. Dette kan ha trukket indeksen opp i april, og ned i mars, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank.

Høyeste siden april 2008
Ordreindeksen steg fra 48,0 i mars til 51,2 i april, og ga det sterkeste bidraget til oppgangen i hovedindeksen.

- Det var særlig et oppsving i ordreinngangen fra hjemmemarkedet som trakk ordreindeksen opp, sier Jullum. Fire av ti bedrifter opplever nå økende ordreinngang, noe som er den høyeste andelen siden april 2008.

Produksjonsindeksen steg fra 51,4 i mars til 52,1 i april. Indeksen har dermed vært over 50 siden desember i fjor, noe som peker mot vekst i industriproduksjonen.

Sysselsetting bratt opp
Sysselsettingsindeksen steg bratt fra 45,8 i mars til 49,2 i april. Dette er den høyeste indeksverdien siden august 2008.

- Dermed peker indeksen mot en tilnærmet nullvekst i industrisysselsettingen i april, men vi minner igjen om problemene knyttet til påskens plassering, sier Jullum.

- Det bygges opp et pressIndeksen for Leverandørenes leveringstid har steget mye de siste månedene, og var 58,2 i april.

- Dette er den høyeste indeksverdien siden desember 2007. Lengre leveringstid fra underleverandører kan indikere at det er i ferd med å bygges opp et press bakover i verdikjeden. Denne mistanken forsterkes av økende lagre av innkjøpsvarer og høyere innkjøpspriser, sier Jullum.

Les også:
Motbakke for industrien
Jeg er forbannet
- Gatene vil eksplodere

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden