40 fiender av en fri presse utpekt

En internasjonal journalistorganisasjon navnga mandag de 40 «verste rovdyrene» som truer en fri presse, blant dem politikere, religiøse ledere og militsgrupper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De er mektige, farlige, voldelige og hevet over loven. Disse rovdyrene har makt til å sensurere, fengsle, kidnappe, torturere og, i verste fall, drepe journalister, sier Reportere uten grenser.

17 presidenter og flere regjeringssjefer står på lista, blant dem Hu Jintao fra Kina, Mahmoud Ahmadinejad fra Iran, Paul Kagame fra Rwanda, Raul Castro fra Cuba og russiske Vladimir Putin.

Nye navn på lista inkluderer Taliban-lederen Mulla Omar og Tsjetsjenias president Ramzan Kadyrov.

Taliban-lederen er tatt med fordi den hellige krigen han fører, også er rettet mot pressen. Så mange som 40 Taliban-angrep i 2009 var rettet direkte mot journalister og nyhetsmedier.

Når det gjelder Kadyrov sier organisasjonen at alle som setter spørsmålstegn ved hans politikk, er utsatt for dødelig hevn, slik som journalisten Anna Politkovskaja og menneskerettighetsaktivisten Natalia Estemirova.

Jemens president Ali Abdullah Saleh og private væpnede militser i Filippinene debuterte også på lista.

I Latin-Amerika er det som før den dødelige kvartetten som utgjøres av narkotrafikanter, det cubanske diktaturet, FARC-geriljaen og paramilitære grupper som utgjør faren for journalister, ifølge Reportere uten grenser.

Mafiaen i Italia, den baskiske separatistgruppa ETA og Somalias islamistiske militser er også på rovdyrlista. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden