Taper 60.000 i året på ny AFP

Bussjåfør Paul Reitan (62) går av med AFP i løpet av året. Han velger å slutte før nyttår, fordi han mener at den nye AFP-ordningen fra 1. januar 2011 er dårligere totalt sett (foto: Scanpix).
Bussjåfør Paul Reitan (62) går av med AFP i løpet av året. Han velger å slutte før nyttår, fordi han mener at den nye AFP-ordningen fra 1. januar 2011 er dårligere totalt sett (foto: Scanpix).

I løpet av året går Paul Reitan (62) av med avtalefestet pensjon (AFP). Han ville ha fått 60.000 kroner mindre utbetalt i året om han hadde ventet til 1. januar 2011 med å slutte i jobben.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedårsaken til dette er at det er de 20 beste årene som er tellende for beregningen av pensjonen i år. Med den nye AFP-ordningen fra 1. januar 2011 er det annerledes. Den såkalte leveårspotten fordeles da på flere år. Dette fører til redusert grunnpensjon.

Les også: Nå kan du søke pensjon og jobbe videre

Paul Reitan har 42 år bak seg i arbeidslivet, hvorav 30 år på Svalbard og fem siste årene som bussjåfør i Nettbuss Møre i Molde. Han er ikke lei av jobben sin og heller ikke utslitt, men merker godt at han kan være sliten i hodet etter en lang dag bak rattet. På Svalbard kunne han arbeide 16-timers skift uten at det gjorde ham noe. Så alderstilleggene merkes, det nekter han ikke for.

Lett valg

Han har satt seg bedre inn i AFP-ordningen i privat sektor enn de fleste. Han har dessuten valget mellom å ta «gammel» AFP i 2010 eller ny pensjonsordning fra 1. januar 2011.

En vesentlig forskjell på disse to ordningene er at man med den gamle AFP-ordningen bare kan tjene 15.000 kroner i året ved siden av. Med den nye ordningen kan man tjene så mye man vil. Det høres besnærende ut, men Reitan er ikke i tvil om at den gamle ordningen likevel er best.

I tillegg til at han vil få mer utbetalt per år med gamleordningen, slipper han også en livsvarig reduksjon i grunnpensjonen sin som er en konsekvens av den nye ordningen.

Komplisert

Det er kompliserte avveininger som må foretas av neste års «unge» pensjonister. Mange vil sikkert la seg friste av at det er mulig å ta ut pensjon og samtidig fortsette å jobbe, heltid eller deltid. Men det behøver ikke være så lukrativt å jobbe ved siden av den nye pensjonsordningen som det ved første øyekast kan se ut til å være.

Reitan sier at selv om han hadde valgt full pensjon fra 1. januar 2011 og jobbet 40 prosent i sin nåværende jobb ved siden av, så ville han ha kommet dårligere ut enn om han hadde fortsatt 100 prosent i sin nåværende jobb uten AFP.

Om han hadde tatt 100 prosent AFP og arbeidet 100 prosent i sin nåværende jobb ved siden av, ville han derimot ha tjent mer fram til 67 år.

Motsatt gullegg

Men noen garanti for at han virkelig kan stå i jobben sin til han fyller 67 år har verken Reitan eller andre 62-åringer.

– Det en hake med den nye ordningen som ikke så mange har tenkt over: Blir du syk når du er for eksempel 63 år og ikke kan fortsette å jobbe, ja da sitter du med skjegget i postkassa, sier Reitan.

Da er det for sent å angre. Da har du egentlig lagt det motsatte av et gullegg og ordnet en redusert pensjon på dine gamle dager og livet ut. Hvor stor reduksjonen er varierer fra person til person.

Grunnleggende for Reitans valg har vært at han ikke ønsker å bli AFP-pensjonist for å fortsette å jobbe som før, men for å få litt mer fritid.

– Det å kunne ha det litt friere enn tidligere og kunne gjøre ting en mange ganger har tenkt å gjøre, men aldri fått tid til, er i bunn og grunn det aller viktigste for meg, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy