Månelandingen på Mongstad utsettes

Oljeraffineriet på Mongstad.
Oljeraffineriet på Mongstad.

Regjeringen utsetter beslutningen om rensing av gasskraftverket på Mongstad i Hordaland. En avgjørelse om å bevilge penger til prosjektet vil komme tidligst i 2014.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed blir det opp til det Stortinget som velges i 2013 om planene blir noe av eller om prosjektet skrinlegges.

– Slik som det ser ut nå, med de store utfordringene som ligger i å få prosjektet godt nok industrielt, tror jeg ikke det er forsvarlig å legge opp til at en investeringsbeslutning blir tatt før 2014, sier Riis-Johansen til NRK.

Når bevilgningene er på plass, vil det ta ytterligere fire år før et fullverdig renseanlegg er ferdig.

- Statsråden må gå

Miljøbevegelsen erskuffet over utsettelsen. Leder i Natur og Ungdom Ola Skaalvik Elveold sier i kveld til VG nett at han mener at Olje- og energiministeren bør vudere å gå av.

- Vi er svært, svært skuffet. Det er på høy tid at Terje Riis-Johansen vurdere sin stilling, sier Elvevold.

Bellona-leder Frederic Hauge er enig. Han mener at Regjeringen har latt seg styre av Statoil.

- Her ser vi eksempel på manglende handlekraft som bringer oss rett inn i klimakrise. Fordi et av landets rikeste land har enorme inntekter på grunn av CO2-utslipp, lar Regjeringen Statoil styre politikken på dette området, sier Hauge til Aftenposten.

– Prioriterer arbeidet

Sp-statsråden understreker at prosjektet er et sentralt bidrag til nødvendig teknologiutvikling og at arbeidet fortsatt skal prioriteres.

– Prosjektet skal ha betydning for reduksjon av klimagassutslipp i global målestokk. Vi må lykkes, og jeg ser fram til å følge utviklingen, sier Riis-Johansen.

Bakgrunnen for utsettelsen, som ble kunngjort lørdag kveld, er at utfordringene ved prosjektet er større enn både Norge og andre land hadde sett for seg.

Rødgrønn strid

Gasskraftverket på Mongstad har vært en kilde til strid internt i den rødgrønne regjeringen. SV gikk motvillig med på oppstart av anlegget, uten CO2-rensing de første årene.

I mars sa SVs nestleder Bård Vegar Solhjell til NTB at det ikke var en dag å miste og at planene for rensing skulle gjennomføres. Lørdag kveld ønsket han ikke å kommentere kunngjøringen om at prosjektet nå er utsatt ytterligere. Til Aftenposten sier han at SV ikke vil si noe før statsministeren og eventuelt Riis-Johansen har lagt fram saken.

Også kostnadene ved CO2-rensing er usikre. Anslagene for det planlagte anlegget på Mongstad har variert fra 10 milliarder til mellom 20 til 25 milliarder kroner. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus