-Rasende ungdom er farlig

LO-leder Roar Flåthen under sin første mai tale på Youngstorget i Oslo lørdag.
LO-leder Roar Flåthen under sin første mai tale på Youngstorget i Oslo lørdag.

LO-leder Roar Flåthen manet til fortsatt kamp mot sosial dumping og stigende arbeidsledighet da han talte på Youngstorget under 1. mai-feiringen lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var sjeldent tett med mennesker på arbeiderbevegelsens storstue i Oslo, Youngstorget, lørdag, selv om værgudene gjorde sitt for å spolere 1. mai-feiringen. Likevel måtte LO avfinne seg med at oppmøtet i år var mindre enn tidligere. Rundt 5.000 mennesker deltok i toget, tross sju-åtte grader, regn og en bitende vårvind som sørget for at arbeiderfanene ikke bare vaiet, men blafret kraftig i kastene.

Banner- og plakatbærerne hadde til tider sin fulle hyre med å holde fast tak i stengene, så parolene ikke ble luftbårne helt på egen hånd.

– Statistikken viser at det er været som avgjør hvor stort oppmøtet blir, uavhengig av om 1. mai havner på en lørdag eller en mandag. Det er lite vi får gjort med det, dessverre, forklarer leder Roy Pedersen i LO Oslo.

Europa skremmer

LO-leder Roar Flåthen manet til fortsatt kamp mot sosial dumping, internasjonal solidaritet og stigende arbeidsledighet da han talte på Youngstorget. Han er bekymret for de sosiale konsekvensene av sterkt stigende ledighet blant ungdom i Europa. Blant annet har Hellas og Spania opptil 40 prosent ledighet blant yngre arbeidstakere, framholder Flåthen overfor NTB, og sier han er skremt over utviklingen.

– Over tre millioner ungdommer står uten jobb. Engasjert og kritisk ungdom er bra. Provosert og rasende ungdom er farlig. Europa frykter ny sosial uro, sa Flåthen i talen sin.

Og selv om LO-lederen roste den rødgrønne regjeringen for å innføre verneombud innen renholds- og hotell- og restaurantsektoren er han likevel ikke fornøyd.

Vil videre

LO krever at bedrifter blir pålagt sterkere solidaransvar, at det blir lettere å allmenngjøre tariffavtaler og at useriøse bemanningsbyråer, som fôrer det norske markedet med billig utenlandsk arbeidskraft, må bort.

– Vi skal dessuten delta i regjeringens arbeid med å lage forbedringsprogrammer for de useriøse delene av det norske arbeidsmarkedet, slik at vi kan få opp organisasjonsgraden og kvitte oss med useriøsiteten, sier Flåthen.

Han understreker at utenlandske arbeidstakere er velkommen til Norge, men fastholder at det skal ha «skikkelige arbeidsvilkår» når de først er her. Skjer ikke det, vil sosial dumping true hele den norske modellen for lønnsdannelse, hevder han. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus