Kapitalismens Woodstock

Det er ventet at opp mot 40.000 personer tar turen til i Qwest Center i Omaha denne helgen (foto: Scanpix).
Det er ventet at opp mot 40.000 personer tar turen til i Qwest Center i Omaha denne helgen (foto: Scanpix).

I 1981 møtte det opp 12 personer. I dag er det ventet nærmere 40.000.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Berskhire Hathaway i dag avholder sin årlige generalforsamling i Omaha i delstaten Nebraska blir det trolig satt ny publikumsrekord.

Verden lytter når Warren Buffett snakker. Den levende investorlegenden har en magisk tiltrekningskraft på investorer og andre aktører i finansbransjen. Kanskje ikke så rart, siden han også har en magisk evne til å levere avkastning.

Folk kommer først og fremst kommer for å høre på hva Buffett har å si. Men generalforsamlingen i selskapet som en gang i tiden var en tekstilbedrift har vokst til å bli en gigantisk massemønstring der finansinteresserte fra nær sagt hele verden stiller.

Eventyr
Siden 1965 og frem til i dag har Buffetts investeringsselskapet Berkshire Hathaway levert en gjennomsnittlig årlig avkastning på 20,3 prosent. Få, om noen, kan vise til noe lignende.

Den brede amerikanske aksjeindeksen S&P 500, som er en god målestokk på markedsutviklingen for amerikanske selskaper, har gitt en gjennomsnittlig årlig avkastning på 9,3 prosent i løpet av samme periode.

Den eventyrlige avkastningen har ført til at 79 år gamle Buffett er blitt verdens tredje rikeste mann, ifølge en rangering næringslivsmagasinet Forbes har gjort.

Stiv pris
De må riktignok stille med en inngangsbillett i form av en aksje i selskapet. Noe som inntil nylig ville vært en kapitalkrevende affære for de aller fleste av oss. Selskapets A-aksjer koster godt over 115.000 dollar stykket og er med det New York-børsens aller dyreste. Man må altså ut med mer enn 680.000 kroner. En relativt stiv pris, både med tanke på å investere i et selskap og ikke minst med tanke på å få lov til å delta på en generalforsamling.

I 1996 opprettet Berskhire Hathaway derfor B-aksjer i selskapet slik at flere skulle få muligheten til å investere. Men også denne aksjen har inntil nylig hatt en heftig prislapp. Så sent som i januar i år kostet en B-aksje 3.400 dollar, som tilsvarer drøye 20.000 kroner med dagens valutakurs.

Den høye prisenlappen har imidlertid vært helt bevisst. Ifølge Buffett var den en effektiv hindring mot å få inn mindre viktige aksjonærer i selskapet.

I januar i år ble imidlertid B-aksjen splittet i 50 i forbindelse med oppkjøpet av jernbaneselskapet Burlington Santa Fe. Dermed er prisen kommet ned i langt mer overkommelige 77 dollar.

Publikumsrekord
På selskapets generalforsamling i 1981 møtte det opp 12 personer. I år blir det trolig ny publikumsrekord i Qwest Center i Omaha. Det er ventet at nærmere 40.000 personer kommer.

I et gigantisk messeområde kan deltagerne studere produktene til noen av Berkshire Hathaways 80 datterselskap. Og de får selvfølgelig også rikelig anledning til å kjøpe produktene fra selskapene som de faktisk er medeiere i. Det er ikke uten grunn at Berkshire Hathaways generalforsamling har fått tilnavnet «Woodstock for kapitalister».

Dagens høydepunkt er det imidlertid hovedpersonen selv og Buffetts høyre hånd, 86 år gamle Charlie Munger, som står for. I mer enn fem timer sitter de på scenen i Qwest Center og svarer på spørsmål fra aksjonærene. Om hva det skulle være.

Goldman Sachs i sentrum
Og orakelet fra Omaha lover å svare menigheten.

- Jeg venter flere spørsmål om Goldman, og jeg skal gi utfyllende og helhetlige svar, sa Buffett i et intervju med Wall Street Journal fredag.

Berkshire Hathaway investerte fem milliarder dollar i Goldman Sachs i etterkant av finanskrisen i 2008. Den gangen kalte han Goldman for en «enestående institusjon».

Storbanken har imidlertid dominert nyhetsbildet i amerikansk finanspresse de siste ukene. Banken er under politietterforskning etter at finanstilsynet SEC har gått til sivilt søksmål. SEC anklager banken for å ha lurt flere investorer som investerte i et sammensatt obligasjonsprodukt basert på amerikanske boliglån i 2007.

Tidligere i uken måtte syv av bankens ansatte, deriblant flere fra toppledelsen, møte til en høring i Senatet hvor de måtte forklare bankens virksomhet i boliglånsmarkedet frem mot finanskrisen 2008. De siste ukene er det blitt hevdet at Goldman Sachs har tjent store penger på boligkrakket i USA, noe bankens ansatte kategorisk avviste i høringen.

Buffets høyre hånd Charlie Munger innrømmer overfor Wall Street Journal at deler av bankens virksomhet har vært mindre heldig. Han tror imidlertid ikke at Goldman har gjort noe ulovlig og mener at selskapet er mer forstandig og etisk enn konkurrentene på Wall Street.

Les også:
Buffett stoler på Goldman
Obama må betale mer enn Buffet
Buffet varsler amerikansk boligrekyl

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus