Du kunne vært nullskatteyter

Tusenvis av helt vanlige nordmenn har krav på null i inntektskatt i år, tross god inntekt. Men det er helt opp til deg å oppdage kanskje tidenes fradragsmulighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nordmenn flest er av den oppfatning at skattemyndighetene ordner opp for oss, slik at skatten blir riktig. Men det gjør de virkelig ikke. En rekke beløp er riktig nok forhåndsutfylt, men du har selv ansvar for å få med deg alle fradragene. Det er ingen som passer på deg.

Konstituert administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, Gry Nilsen, er oppgitt.

Foreningen hun leder har som mål at folk skal betale riktig skatt, verken mer eller mindre. I dag, 30. april, går fristen for å levere selvangivelsen ut for mange, og flere enn ellers risikerer å godkjenne en selvangivelse som gir dem mye mer i skatt enn de skal.

Årsaken er at skatteetaten i den forhåndsutfylte selvangivelsen ikke automatisk tar med et skattefradrag mange har krav på. Dette til tross for at det er hevet over tvil at man har krav på fradraget.

Det handler om noe normalt bare profesjonelle investorer og folk i næringslivet befatter seg med, men som i år også er svært aktuelt for en mengde helt alminnelige skatteytere:

Det kalles fremførbart underskudd.

Mange er klar over at man kan trekke fra tap på aksjer, valutalån, boligutleie, boligsalg også videre på skatten. Det de fleste ikke vet, er at man kan få fradrag i flere år fremover som følge av det samme tapet.

Les også: Slik får du flere års skattefradrag for tap

Gjelder 82.000
Etter finanskrisen i 2008 var det langt flere enn vanlig som kunne trekke fra tapene knyttet til aksjer, boligsalg osv på selvangivelsen for 2008.

Ifølge tall DN.no har fått fra Skatteetaten hadde 82.234 skatteytere så store tap og andre fradrag i 2008 at de endte opp med negativ inntekt, det vil si at fradragene på selvangivelsen var større enn inntekten.

Av disse er det 2.238 skattytere som har registrert underskudd på over én million kroner, som de har krav på å trekke fra på inntekten for 2009.

Disse hadde dermed null i skatt på alminnelig personlig inntekt i fjor. Det må ikke forveksles med null i skatt totalt sett, ettersom alle må betale trygdeavgift, formueskatt og eventuell toppskatt på den alminnelige inntekten før fradrag.

Den del av tapet man ikke har fått «nyttiggjort» seg som fradrag på grunn av at det ikke er mer inntekt igjen å trekke fra på, skal overføres til året etter. Men den muligheten må man altså oppdage helt selv, skatteetaten overfører ikke restbeløpet til neste års selvangivelse automatisk.

- Ikke sånn det skal være I Skattebetalerforeningen har de fått mange henvendelser fra personer som har oppdaget skattefellen i siste liten.

- Det er snakk om opptil flere hundre tusen i fradrag folk har holdt på å overse fordi informasjonen om dette fra skattetaten er svært dårlig. Jeg vet ikke hvorfor de ikke i det minste minner om fradraget med en tekstlinje, sier Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen.

Slike fremførbare underskudd gjelder ikke bare for dem med normalt høye inntekter, men enda høyere tap å trekke fra. Det kan også gjelde mindre bemidlede personer. Typisk vil være studenter som eier bolig, og dermed har store rentefradrag, men lite inntekt å trekke fra på.

- Det er ikke sånn det skal være. En ting er profesjonelle aktører, de kan man kanskje forvente at kjenner reglene. Men dette berører virkelig mannen i gata, sier Nilsen.

Se også hvordan du går frem for å sikre deg fradraget du har krav på: Slik får du flere års skattefradrag for tap

Les også:
Frykter for folks skattemoral
Hytteblokk i Kragerø: Spøkelsesslottet
Kort vei fra helt til legende

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus