Meny

Solid, men skuffende vekst i USAs økonomi

– Vår økonomi er sterkere. Vårt økonomiske hjerte slår sterkere, sa USAs president Barack Obama fredag da ny statistikk viste at landets bruttonasjonalprodukt gikk opp med 3,2 prosent i første kvartal i år. Foto: REUTERS / Jason Reed / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs bruttonasjonalprodukt gikk opp med 3,2 prosent i første kvartal i år. Det er skuffende lite, mener analytikere.

Den økonomiske veksten skyldes forbruksvekst og økt eksport, viser ny statistikk fra handelsdepartementet i USA. Økt import i kombinasjon med redusert offentlig forbruk har derimot bidratt til å dempe veksten.

Statistikken var en smule skuffende, ettersom analytikerne på forhånd hadde anslått at bruttonasjonalproduktet ville vokse med 3,3 prosent i første kvartal.

Den økonomiske veksten var samtidig markant lavere enn veksten på 5,6 prosent i fjerde kvartal i fjor.

Lang vei å gå

Ifølge president Barack Obama er USAs økonomi i dag på et mye bedre sted enn for ett år siden.

– For ett år siden gikk arbeidsplasser tapt. Nå blir det opprettet nye arbeidsplasser. Vi beveger oss framover. Vår økonomi er blitt sterkere, sa han etter at kvartalstallene ble lagt fram fredag.

Han vedgikk likevel at den økonomiske veksten ikke hadde stor betydning for de mange arbeidsløse amerikanerne.

Christina Romer, økonomisk rådgiver i Det hvite hus, sier veksten er et viktig signal om at USAs økonomi er på bedringens vei, samtidig som det er klart at det vil ta lang tid før den er fullstendig helbredet.

– Det vil ta flere kvartaler med solid vekst og økt sysselsetting før økonomien og sysselsettingen kan friskmeldes fullstendig, sier hun.

Det er spesielt boligmarkedet og eiendomsmarkedet som skuffer, sier Romer.

Skuffende tempo

Ifølge Peter Morici ved University of Maryland stadfester de økonomiske tallene at resesjonen i USA nok er over, men at veksten går skuffende sakte.

– Tallene er ikke oppmuntrende. Etter en lang og ødeleggende resesjon skulle vi hatt flere kvartaler med vekst på 5 prosent, sier han.

Enkelte analytikere spår at den økonomiske veksten kan stanse opp igjen senere i år. Det er også frykt for at arbeidsløsheten vil holde seg høy lenge.

– Med mindre den økonomiske veksten styrker seg betydelig, vil arbeidsløsheten forbli høy i flere år framover, sier Josh Bivens ved Economic Policy Institute. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus