Meny

Kan bli økologisk katastrofe

De sårbare våtmarksområdene ved utløpet av elva Mississippi er nå truet av olje fra den havarerte boreplattformen Deepwater Horizon i Mexicogolfen. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den gjennomtrengende lukten av olje skaper frykt blant fiskerne etter at utslippet fra en havarert plattform fredag begynte å skylle inn over kysten av Louisiana.

Oljen som strømmer ut i Mexicogolfen, truer med å forårsake en økologisk katastrofe og undergrave livsgrunnlaget for reke- og østersfiskerne i området.

– Bare ved å kjenne lukten får man en følelse av det urovekkende ved situasjonen, en fornemmelse av frykt, sier Frank Jurisich til den lokale TV-stasjonen WWLTV.

Familien hans har levd av østersfiske i tre generasjoner.

Se også: En enorm oljekatastrofe

Louisiana har en stor fiskeindustri som blant annet står for halvparten av rekeleveransene i USA. Oljeutslippet kan få langt større økonomiske konsekvenser på lengre sikt enn orkanen Katrina i 2005.

Dårlig vær

Dårlig vær med kraftige dønninger gjør at mange som er avhengig av rekefisket og naturreservatene, allerede har gitt opp og frykter det verste. Langs kysten er det et blåskimmer av olje på overflaten, men den tjukkere oljen ligger ennå kilometer til havs.

Guvernør Bobby Jindal erklærte torsdag unntakstilstand og ga ordre om at 6.000 soldater fra Nasjonalgarden blir satt inn for å drive opprenskningsarbeid og beskytte den viktige reke- og hummerfiskenæringen.

Det hvite hus slår fast at oljeutslippet i Mexicogolfen er en katastrofe av nasjonal betydning og lovet å sette inn alle ressurser. President Barack Obama sier at han vil sette inn forsvaret.

Enormt oljeflak

5.000 fat olje lekker daglig ut i havet fra brønnen der plattformen Deepwater Horizon havarerte. Det har til nå resultert i et oljeflak på størrelse med West Virginia.

Også sårbare kystområder i Mississippi, Alabama og helt bort til vestkysten av Florida er i faresonen.

Kysten i Mexicogolfen er rik på reker, østers, krabbe og hummer. Men oljen vil også gjøre livet surt for fugler midt i hekkesesongen, blant annet en utrydningstruet pelikantype, skilpadder, hval og bever.

Å rense olje i sumpene og våtmarksområdene er en nesten umulig oppgave, langt vanskeligere enn å rense den bort fra sandstrender og svaberg. Olje som trenger inn i vegetasjonen i mangrovetrærne er umulig å fjerne.

BP ansvarlig

Det hvite hus holder oljeselskapet BP ansvarlig for oljeutslippet og krever at selskapet gjør alt i sin makt for å bøte på skadene. BP på sin side lover å rense opp og betale erstatning til berørte parter.

Over 55 kilometer med oljelenser er de siste dagene lagt ut i et forsøk på å hindre at oljen når land. Det er også gjort forsøk på kontrollert brenning av oljen, men mengdene har vist seg for store.

BP arbeider på spreng med å få montert en 450 tonn stor trykkventil over oljebrønnen som lekker, men det kan ta tre måneder før den er på plass. Enda lengre tid vil det ta å bore en ny brønn for å redusere trykket i den gamle.

Letestans

Ulykken er nå i ferd med å få politiske følger som kan sette en viktig klimalov for reduserte CO2-utslipp i fare.

I et forsøk på å lokke republikanere til å støtte klimaloven åpnet Obama nylig for ny oljeleting til havs, trass i sterk motstand langt inn i sitt eget parti.

Nå legger USA all oljeboring i nye områder på is inntil man har klarlagt årsaken til oljeutslippene i Mexicogolfen.

– Ingen ny boring er blitt godkjent, og ingen vil bli godkjent før vi finner ut hva som skjedde og hvorvidt det var noe enestående her som kunne vært forhindret, sa Det hvite hus’ rådgiver David Axelrod til TV-kanalen ABC fredag.

Foruten fiskerinæringen og miljøbevegelsen er det ikke minst turistindustrien i Florida som frykter følgene av oljeboring til havs. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus