- Rentehopp vil gi massivt kronekjøp

Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken (foto: Scanpix).
Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Makroøkonom Shakeb Syed frykter for mange arbeidsplasser hvis Svein Gjedrem hever renten i neste uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En renteheving i dagens situasjon vil sende et signal om at Norge er helt uberørt av krisen i sør, hvilket kan fremmane massivt kronekjøp, skriver Handelsbankens makroøkonom Shakeb Syed i fredagens morgenrapport.

Han følger opp med følgende uttalelse til DN.no:

- En renteøkning fra Norges Bank i neste uke vil være en feil beslutning.

Ikke råd til kronestyrkelse
Syed mener at selv om oljeservice og industri sakte kommer på beina igjen, så har ikke eksportsektoren råd til den kronestyrkelsen et rentehopp nå kan utløse.

- Hvis vi ser på verftene, eksportrettet industri, shipping og leverandørene, så har ikke de like gode utsikter på jobbfronten som de andre, sier makroøkonomen.

Etter at dagens tall fra Statistisk sentralbyrå viste et fall i kredittveksten, så mener Syed det er nok en grunn til ikke å heve renten neste uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Låneveksten avtar

Sterkere håp enn tro- Vi trodde at trenden snart skulle snu til økt vekst blant husholdningene. Det har vært høyt forbruk, bankene har lettet på utlånskriteriene og boligprisene har steget lenge. Vi tror fortsatt på vekst, men det tar lengre tid. Det samme gjelder for bedriftene. Bankene har begynt å lempe på utlånskravene, så snart vil fallet vi ser i låneopptakene snu og vi får oppgang, men det vil ta lengre tid enn tidligere antatt, sier Syed.

Når det gjelder boligprisene så mener han det kan se ut som om toppen er nådd, da prisveksten de siste to-tre månedene ikke har vært så høy.

- Men håpet mitt er fortsatt sterkere enn troen på at Norges Bank lar renten ligge i ro neste uke, sier makroøkonomen.

Les : - Gjedrem angrer på boblemas