Meny

Brudd i lønnsoppgjøret i staten

Leder i LO Stat, Tone Rønoldtangen, Arne Johannessen i Unio, Pål N. Arnesen i YS Stat og Curt A. Lier i Akademikerne, overleverte her de økonomiske kravene i hovedtariffoppgjøret i staten. Kravene blir overlevert statens personaldirektør, Siri Røine (.t.h.) i Fornyings- administrasjon- departementet, onsdag. Foto: Berit Roald / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lønnsoppgjøret for rundt 140.000 statsansatte går til mekling etter at forhandlingene brøt sammen fredag. Streikefaren er absolutt til stede, ifølge LO Stat.

De fire arbeidstakerorganisasjonene, LO Stat, YS Stat, Unio og Akademikerne, mener at staten samlet la altfor lite penger på bordet. De kritiserer staten for «ikke å ha vist vilje til å løse noen av de viktigste utfordringene i årets oppgjør».

– Tilbudet fra Staten er overraskende dårlig. Det er ingen ting til å ta igjen etterslepet fra privat sektor, det er ingen likelønnstiltak av varig karakter og det er et angrep på faglige rettigheter, uttalte forhandlingsleder for Unio, Arne Johannessen etter at bruddet var et faktum.

Leder i LO Stat, Tone Rønoldtangen, sier til NTB at faren for streik absolutt er til stede.

Les også: Brudd i lønnsforhandlingene i kommunene

– Tafatt

Arbeidstakerorganisasjonene bruker ord som «tafatt og uakseptabelt» om statens tilbud.

– Statens siste tilbud er rett og slett en god søknad om å få bryte forhandlingene og velte ansvaret for å finne en løsning over på riksmeklingsmannen. Den søknaden er innvilget, sier Tone Rønoldtangen, leder i LO Stat, Pål N. Arnesen i YS Stat og Arne Johannessen i Unio.

De mener også at det ikke var tilstrekkelige mekanismer for lønnsutjevning i statens tilbud. Det er ikke fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud (Ap) er ikke enig:

– Innenfor rammen av frontfagsmodellen har regjeringen presentert den beste kvinne- og likelønnsprofilen som noen gang er lagt fram, sier Aasrud.

Lokale krav

For Akademikerne ble det også en grunn til å bryte forhandlingene da de ikke nådde fram med sitt krav om fem prøveprosjekter med lokal lønnsdannelse.

– Etter 20 år med dagens sentralistiske forhandlingssystem har vi ikke kommet nærmere en løsning på likelønnsproblemet og det kjønnsdelte arbeidsmarkedet. Det er på tide å prøve ut mer målrettede systemer. Det var staten ikke villig til, sier Akademikernes forhandlingsleder Curt A. Lier.

Forsvarer profil

Aasrud forsvarer den såkalte kvinneprofilen i tilbudet:

– Kvinneprofilen i statens tilbud er tydelig, både gjennom en egen avsetning til likelønn, i utformingen av de generelle tilleggene og de føringer som legges på lokale forhandlinger. Rammen i tilbudet er på 3 prosent. I tråd med tidligere år er det også en klar lavlønnsprofil, sier hun.Meklingen i staten starter formelt tirsdag 4. mai. Meklingsfristen blir dermed ved midnatt natt til 27. mai. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus