Vil forby boliger med lavt innskudd

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbudet skal stanse boligspekulanter og gjøre det tryggere å bo i borettslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil forby salg av boliger med lavt innskudd og høy fellesgjeld.

Lavinnskuddsboliger skapte store betalingsproblemer for mange boligkjøpere da renta gikk opp for noen år siden, og flere borettslag gikk konkurs.

Nå skal det ifølge kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) bli tryggere å bo i borettslag.

– Hensikten er at folk skal være trygge på at de vet hva de får når de kjøper seg en borettslagsleilighet. Det skal fortsatt være en trygg og god boform, sier Navarsete til NRK.

De nye reglene innebærer at fellesgjelden ikke skal utgjøre mer enn 75 prosent av kjøpesummen på boligen, og nye lavinnskuddsborettslag blir dermed i praksis forbudt.

– De nye reglene vil få en vesentlig betydning for hvordan markedet skal utvikle seg over tid. Slik unngår vi å på ny få en situasjon lik den vi hadde for tre år siden, sier Navarsete til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I forslaget går regjeringen også inn for en sikringsordning som forhindrer at naboene blir sittende igjen med regningen for dem som ikke klarer å gjøre opp for seg.

Norsk Eiendomsmeglerforbund er positive til lovforslaget.

– Vi burde helt klart ha kommet på banen med tiltak for å hjelpe de som fikk problemer tidligere. Nå får vi ikke slike problemer igjen, og sånn sett er vi glade for de forslagene som kommer, sier daglig leder Christian Dreyer i Norsk Eiendomsmeglerforbund. (©NTB)