Meny

USA forbyr ny oljeboring inntil utslippsårsak klar

De sårbare våtområdene ved utløpet av elva Mississippi er nå truet av olje fra den havarerte boreplattformen Deepwater Horizon i Mexicogolfen. Flere titalls kilometer med oljelenser var ikke nok til å forhindre at oljesølet fra den havarerte boreplattformen. Nå skylles de i land sammen med oljen. Foto: Gerald Herbert/ AP og den amerikanske kystvakten/Reuters via Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA forbyr all videre oljeboring i nye områder inntil man har klarlagt årsaken til oljeutslippene i Mexicogolfen.

Olje fra den havarerte plattformen Deepwater Horizon har begynt å skylle inn langs kysten av Louisiana.

Ulykken er nå i ferd med å få politiske følger som kan sette en viktig klimalov for reduserte CO2-utslipp i fare.

I et forsøk på å lokke republikanere til å støtte klimaloven åpnet Obama nylig for ny oljeleting til havs, trass i sterk motstand langt inn i sitt eget parti.

Nå forbyr USA all oljeboring i nye områder inntil man har klarlagt årsaken til oljeutslippene i Mexicogolfen.

– Ingen ny boring er blitt godkjent, og ingen vil bli godkjent før vi finner ut hva som skjedde og hvorvidt det var noe enestående her som kunne vært forhindret, sa Det hvite hus’ rådgiver David Axelrod til TV-kanalen ABC fredag.

Foruten miljøbevegelsen er det ikke minst turistindustrien i Florida som frykter følgene av oljeboring til havs.

Økologisk katastrofe

Oljen som strømmer ut i Mexicogolfen, truer med å forårsake en økologisk katastrofe, sier en tjenestemann.

Det blåser sterk sørøstlig vind, og olje har kommet inn i de skjøre våtmarksområdene South Pass nær munningen av Mississippi-elva, opplyser Billy Nungesser, ordfører i Plaquemines kommune der oljen først traff land.

Dårlig vær med kraftige dønninger gjør at mange som er avhengig av rekefisket og naturreservatene, allerede har gitt opp og frykter det verste.

Unntakstilstand

Guvernør Bobby Jindal erklærte torsdag unntakstilstand i delstaten. Han ba om at det blir satt inn 6.000 soldater fra Nasjonalgarden for å drive opprenskningsarbeid og beskytte den viktige reke- og hummerfiskenæringen.

Det hvite hus slo fast at oljeutslippet i Mexicogolfen er en katastrofe av nasjonal betydning og lovet å sette inn alle ressurser.

5.000 fat olje lekker daglig ut i havet fra brønnen der Deepwater Horizon havarerte. Det har til nå resultert i et oljeflak på størrelse med West Virginia.

Torsdag kveld nådde oljen de sårbare sumpområdene ved utløpet av elva Mississippi. Også sårbare kystområder i Mississippi, Alabama og Florida er i faresonen.

Å rense olje i sumpene og våtmarksområdene blir en nesten umulig oppgave, langt vanskeligere enn å rense den bort fra svaberg.

BP ansvarlig

Det hvite hus vil holde oljeselskapet BP ansvarlig for oljeutslippet og krever at selskapet gjør alt i sin makt for å bøte på skadene.

Minister for nasjonal sikkerhet, Janet Napolitano, understreker at det britiske oljeselskapet også må ta regningen for det framtidige oppryddingsarbeidet.

President Barack Obama slår fast det samme, men lover å bistå med alle tilgjengelige ressurser, inkludert forsvaret.

Flere titalls kilometer med oljelenser er de siste dagene lagt ut i et forsøk på å hindre at oljen når land. Det er også gjort forsøk på kontrollert brenning av oljen, men mengdene har vist seg for store.

BP arbeider på spreng med å få montert en 450 tonn stor trykkventil over oljebrønnen som lekker, men det kan ta tre måneder før den er på plass. Enda lengre tid vil det ta å bore en ny brønn for å redusere trykket i den gamle. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus