Meny

Vannverkssjefen kjent skyldig i korrupsjon

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere vannverkssjefen Ivar T. Henriksen ble torsdag kjent skyldig i to tilfeller av korrupsjon og et tilfelle av grovt økonomisk utroskap. Entreprenørfirmaet Peab er delvis frifunnet for samme forhold.

Juryen i Eidsivating lagmannsrett fant Ivar T. Henriksen skyldig i to tilfeller av korrupsjon for 6,5 millioner kroner og ett tilfelle av grovt økonomisk utroskap på rundt 3,5 millioner kroner i ankesaken om skandalene i Nedre Romerike vannverk onsdag.

Derimot ble han frifunnet for utroskap i forbindelse med at vannverket skulle ha dekket 1,5 millioner i konsulenttjenester i tilknytning til Durmålhaugen pukkverk i Tingvoll kommune, skriver Aftenposten.no.

Delvis frifunnet

Entreprenørfirmaet Peab ble kjent skyldig i medvirkning til ett tilfelle av grov økonomisk utroskap, og frifunnet for to tilfeller av korrupsjon og et tilfelle av grov utroskap.

Den tidligere vannverkssjefens medtiltalte sønn, Pål Henriksen, ble kjent skyldig i de samme tiltalepunktene som faren, med andre ord to tilfeller av korrupsjon og et tilfelle av grovt økonomisk utroskap.

Kjennelsen fra juryen torsdag var den andre av totalt åtte som skal avsies i den svært omfattende saken som ble avslørt da to iherdige journalister fra Aftenposten i 2005 undret hvordan vannverkssjefen på Romerike hadde finansiert flere farmer i Sør-Afrika.

Måtte dele saken

For at det skulle være overkommelig for juryen i Eidsivating lagmannsrett å avgjøre spørsmålet om skyld på de nesten 180 punktene i saken, har dommeren bestemt å dele komplekset opp i åtte deler. For hver del holdes det prosedyrer for hver av partene og lagmannen holder en rettsbelæring.

Ordningen er utradisjonell, men ble ansett som nødvendig for at juryen ikke skulle miste oversikten over saken.

Også i den første delen, hvor det avsagt kjennelse forrige torsdag, ble Henriksen kjent skyldig av juryen. Da var spørsmålet om han hadde begått grov økonomisk utroskap da han overdro en verdifull borerigg fra Nedre Romerike Vannverk til sønnen i 1998. Hallvard Aanonli som er tiltalt for å medvirket til utroskapen, ble derimot frikjent av juryen.

I februar 2008 ble Ivar T. Henriksen dømt i Nedre Romerike tingrett til åtte års fengsel for korrupsjon og grov økonomisk utroskap. Sønnen Pål Henriksen ble dømt til fire og et halvt års fengsel. Henriksen og de andre i saken anket til lagmannsretten hvor saken er ventet bli avsluttet før sommeren. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus