Meny

Louisiana erklærer unntakstilstand

Oljeutslippet i Mexicogolfen har fått myndighetene i Louisiana til å erklære unntaktstilstand. Foto: REUTERS / Sean Gardner/ SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljeutslippet i Mexicogolfen er en katastrofe av nasjonal betydning, sier Det hvite hus. Alle ressurser skal settes inn for å stoppe utslippet, og Louisiana erklærer unntakstilstand.

USAs president Barack Obama understreker at oljeselskapet BP må betale for opprydningsarbeidet, men forsikrer likevel om at staten vil ta i bruk alle tilgjengelige midler i håndteringen av katastrofen.

– Min administrasjon vil fortsette å bruke enhver tilgjengelig ressurs og kanskje også forsvarsdepartementets ressurser, sier Obama.

Minister for nasjonal sikkerhet, Janet Napolitano, sier at en beslutning om å betegne katastrofen som «av nasjonal betydning» vil åpne for at utstyr og ressurser fra hele USA kan settes inn.

Den første oljen er ventet å nå land fredag.

Unntakstilstand

Guvernør Bobby Jindal i delstaten Louisiana erklærte torsdag unntakstilstand som følge av den store oljelekkasjen.

Vedtaket gir myndighetene fullmakt til å bruke delstatens ressurser for å hindre en katastrofe og tillatelse til å søke føderal hjelp mot den ventede virkningen av oljesøl langs kysten av Louisiana.

Viseinnenriksminister David Hayes sier at det kan ta 90 dager å stoppe oljelekkasjene ved å installere en trykkbegrensningsventil.

Store mengder

Mengden olje som lekker ut i Mexicogolfen, kan være så stor som 5.000 fat per dag.

Hayes sier at han ikke utelukker et midlertidig forbud mot ytterligere oljeboring inntil oljeselskapene kan bevise at de kan kontrollere utslipp.

– Alt muligheter blir vurdert, sier han.

USAs forsvarsdepartement Pentagon opplyste torsdag at man var i ferd med å gjennomgå hvilke ressurser som kunne være aktuelle for innsats mot oljekatastrofen, men at det ikke var trukket noen konklusjon.

BP ansvarlig

Det hvite hus vil holde oljeselskapet BP ansvarlig for oljeutslippet og krever at selskapet må reagere på sterkest mulig måte. Janet Napolitano understreker at BP har et rettslig ansvar i saken.

– BP er den ansvarlige part. Selskapet er forpliktet til å betale kostnadene ved opprydningsarbeidet, sier Napolitano.

BP og kystvakten i USA har allerede satt i gang det BP selv omtaler som historiens største innsats mot oljeutslipp, men hittil har det ikke latt seg gjøre å få kontroll over utslippet.

Utslippet stammer fra en lekkasje 1.525 meter under havets overflate i Mexicogolfen.

Uten sikkerhetsmekanisme

Ifølge en artikkel i avisen The Wall Street Journal har amerikanske oljebrønner i Mexicogolfen vært helt uten de sikkerhetsmekanismene som er obligatoriske i Norge og Brasil, og som har vært i bruk i norsk sektor i Nordsjøen siden 1993.

Mekanismen kalles en avstengningsventil som kan utløses akustisk dersom oljeriggens elektriske system slutter å virke.

The Wall Street Journal skriver at systemet har «uklar virkning», men siterer også pressetalskvinne Inger Anda i Petroleumstilsynet på at systemet har vært «det mest vellykkede og effektive».

Nærmer seg

Et oljeflak på størrelse med delstaten West Virginia var torsdag 26 kilometer fra land, og myndighetene ga klarsignal til kontrollert brenning av oljen i et forsøk på å forhindre en miljøkatastrofe av dimensjoner.

Oljeflakets ytterkant driver mot det salte sumplandet i Louisiana-deltaet, og at avstanden bare er rundt 30 kilometer fra skjøre våtmarker som er rike på reker, krabber og hummer, ifølge avisen Miami Herald.

Redningsmannskapene følger oljeflaket nøye og mener det kan treffe land nesten hvor som helst langs kysten av Mexicogolfen.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus