Meny

Voksende uro for Floridas strender og våtmarker

Den amerikanske kystvakten har lagt ut kilometervis med lenser i et forsøk på å hindre at oljen fra den havarerte plattformen Deepwater Horizon skal nå kysten av Louisiana. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uroen vokser for at viktige våtmarker og strender kan bli rammet av olje fra den havarerte oljeplattformen i Mexicogolfen. Lekkasjen er minst fem ganger så stor som tidligere antatt.

Rundt 5.000 fat olje strømmer nå daglig ut i havet fra brønnen på 1.500 meters dyp etter at oljeplattformen Deepwater Horizon i Mexicogolfen havarerte. Tidligere trodde man mengden tilsvarte 1.000 fat om dagen.

– De har oppdaget en ny lekkasje. Det anslås at det er snakk om inntil 5.000 fat om dagen, sier Erik Swanson ved den amerikanske kystvakten.

Mot land

Oljen kan ifølge prognosene begynne å skylle inn over strendene i Louisiana alt fredag.

Et oljeflak på størrelse med delstaten West Virginia var torsdag 26 kilometer fra land, og myndighetene ga klarsignal til kontrollert brenning av oljen i et forsøk på å forhindre en miljøkatastrofe av dimensjoner.

Avisen Miami Herald skrev torsdag at oljeflakets ytterkant driver mot det salte sumplandet i Louisiana-deltaet, og at avstanden bare er rundt 30 kilometer fra skjøre våtmarker som er rike på reker, krabber og hummer.

Kan føres med strømmen

Redningsmannskapene følger oljeflaket nøye og mener det kan treffe land nesten hvor som helst langs kysten av Mexicogolfen.

Det er også mulig at oljeflaket vil bli grepet av strømmen i Mexicogolfen og sendt mot strendene i Florida Keys, Maimi-Dade og andre steder i form av tykke tjærekuler.

Florida Keys er en serie øyer som ligger som en perlesnor sør for Florida, bundet sammen med en motorvei som ender i Key West. Området er viktig for turismen til Florida.

Mot

Lederen for kystvakten i området, admiral Thad Allen, tror ikke dette vil skje i aller nærmeste framtid.

– Vi utelukker ingenting, men det virker ganske fjernt, sier han.

Professor Villy Kourafalou ved Universitetet i Miami er klarere i sin konklusjon.

– Ting kommer gjennom Florida Keys. Ting som skjer i Golfen, vil finne veien hit på den ene eller andre måten, sier han til Miami Herald.

Området der Mississippi-elven renner ut i Mexicogolfen, er rikt på fugleliv, og det ble onsdag også observert sju hvaler nær oljeflaket.

Representanter for fiskeindustrien i Louisiana varslet torsdag at de vil gå til søksmål mot operatørene av oljeriggen for tapene de blir påført.

Lenser

Louisiana forbereder seg på det verste og sammenligner oljekatastrofen med orkanene som jevnlig herjer med kysten i området.

– Vi forbereder oss på akkurat samme måte som når orkanene når land, sier guvernør Bobby Jindal.

– Vi må håpe på det beste, men forberede oss på det verste, sier han.

16 kilometer med oljelenser er lagt ut i et forsøk på å hindre oljen fra å nå naturreservatet Pass-A-Loutre.

Vanskelig arbeid

Deepwater Horizon sank etter en eksplosjon og brann i forrige uke, der elleve oljearbeidere omkom.

Over 100 kilometer lenser er skaffet til veie og vil bli lagt ut etter behov de nærmeste dagene, opplyser Doug Suttles i BP.

Oljeselskapet forsøker også å stanse lekkasjen i et forbindelsesrør på havbunnen. Samtidig må det bores en ny brønn inn i den gamle for å stanse utslippene permanent, og dette arbeidet kan ta måneder.

Oljeflaket som nærmer seg kysten av Louisiana, kan foreløpig ikke måle seg med utslippet fra tankskipet Exxon Valdez i 1989. 50 millioner liter olje lekket ut i havet da tankskipet gikk på grunn i Prince William-sundet i Alaska. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus