Meny

Braktall fra Dnb Nor

- Verdensøkonomien er trolig på vei ut av nedgangsperioden, sier toppsjef Rune Bjerke i DnB Nor. Han la frem svært sterke førstekvartalstall før børsåpning torsdag morgen (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges største bank knuser forventningene.

DnB Nor blåser analytikerne av banen med sine kvartalstall for første kvartal, der resultat før skatt ligger én milliard over forventningene (se tabell).

- Vi er godt fornøyde med kvartalsresultatet, som er solid selv om kvartalet har litt lavere aktivitet enn vanlig. En god nyhet for oss alle er også at nedskrivningene på utlån er lavere enn ventet. Vår daglige kontakt med små og store kunder i hele landet bekrefter at norsk økonomi er langt sterkere her enn i resten av Europa, sier konsernsjef Rune Bjerke i en kommentar i kvartalsrapporten.

Lavere tap- høyere bunnlinje
Det som trekker resultatet opp er de mye lavere tapene enn anslått.

Totalt var tapene på 947 millioner kroner i kvartalet, langt under forventningen om et tap på nesten 1,6 milliarder kroner. Tapene på den norske delen av virksomheten kommet ned, men rapporten er fortsatt farget av høye tap ute.

- Vi er veldig fornøyde med at vi reduserer nedskrivningene våre så mye i forhold til i fjor. Vi mener denne utviklingen vil fortsette også i de neste kvartalene, sier Bjerke.

I samme kvartal ifjor var tapene på 1,6 milliarder kroner.

- Vil bli krevende å nå
Selskapet gjentar målet om 20 milliarder kroner i driftsresultat før nedskrivninger og skatt i 2010.

- Verdensøkonomien er trolig på vei ut av nedgangsperioden. Vi regner med at ny vekst i økonomien også vil øke etterspørselen etter lån. Denne økte etterspørselen kombinert med lavere nedskrivninger og et effektivt kostnadsprogram gjør at målet om 20 milliarder kroner står fast, selv om det vil bli krevende å nå, sier Bjerke

Det er imidlertid noe skyer på himmelen. Viktige problemområder kan forsinke en ny vekstperiode.

- Blant disse er gjeldssituasjonen i enkelte EU-land og fortsatt høy internasjonal arbeidsledighet. For DnB Nor er også usikkerheten rundt utviklingen i Baltikum og i shippingmarkedene fortsatt viktige faktorer, skriver DnB Nor i kvartalsrapporten.

DnB Nor er representert i Baltikum gjennom eierskapet på 51 prosent i den norsktyske banken DnB Nord.

Høyere lånekostnader
Samtidig er prisene DnB Nor betaler for å finansiere seg fortsatt langt unna nivåene fra før finanskrisern.

Det jobbes nå internasjonalt med nye regler for strengere krav til likviditet og finansering, som kan bety et langvarig høyere nivå på finansieringskostnadene.

- Konsernets solide stilling og tillit i kapitalmarkedene ventes å sikre tilgang på kort og langsiktig finansiering til konkurransedyktige priser, skriver DnB Nor.

Svakere pengemaskinMeglerhusdelen av DnB Nor, DnB Nor Markets, har lenge vært en pengemaskin for banken.

I første kvartal kommer imidlertid resultatet kraftig ned, der resultat før skatt endte på drøyt 900 millioner kroner mot 2,1 milliarder kroner ifjor.

De sterke fjorårsresultatene har imidlertid tidligere blitt forklart med at Markets dro svært god nytte av den høye volatiliteten i markedet som følge av finansuroen.

Les om forrige kvartalsresultat her: Bjerke gleder

     
 Tall i millioner kroner 1. kvartal 20101. kvartal 2009Ventet*
 Totale inntekter9.05410.8238.943
 Netto renteinntekter5.5615.6335.571
 Resultat før skatt 4.0024.5142.794

 *Estimater hentet inn av SME for TDN Finans.

Les mer om estimatene her: DnB Nor-tap: 6,7 milliarder

Les også: Her er Dnb Nor's askeportefølje

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus