Meny

Rekordstor støtte til norsk jordbruk

En ny undersøkelse viser at bøndene har stor støtte i befolkningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni av ti spurte sier de vil ha et jordbruk i Norge som er minst like omfattende som i dag. Aldri før har tallet vært høyere, viser undersøkelse.

Tidlig på 1990-tallet var støtten nærmere 50 prosent. Nå er den på 86 prosent, viser målingen som Synovate har laget for Nationen.

– Jeg håper politikerne tar inn over seg at velgerne ønsker et sterkt landbruk, sier Norges Bondelags leder Nils T. Bjørke.

Valgforsker Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen ser liten grunn til å juble over den store støtten til bøndene. Hans forklaring har sammenheng med utformingen av spørsmålet «Er du for eller imot å opprettholde et jordbruk av minst samme omfang som i dag?».

– Som du roper i skogen får du svar. Det blir som å spørre om man skal opprettholde industrien som i dag, antall postkontorer eller frisørsalonger. Hvorfor i all verden skulle du svare nei? Med dette spørsmålet luker du bare ut bondehaterne. Du må aktivt hate bønder for å svare nei på det spørsmålet, sier Aarebrot.

Fordelt på velgergrupper avslører undersøkelsen at det er flest motstandere mot landbruket blant velgerne i Venstre, som inntil nylig ble ledet av sauebonde Lars Sponheim. 26 prosent er imot å opprettholde jordbruket på dagens nivå.

I Høyre er motstanden på 11 prosent, i Fremskrittspartiet 7 prosent, 3 prosent i Arbeiderpartiet og 2 prosent i Kristelig Folkeparti. I Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti er det ingen motstandere. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus