Meny

Luftambulansene operative igjen

Alle helikopterbasene som har vært askestengte de siste dagene, var onsdag kveld åpne igjen. Foto: Morten Holm / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle helikopterbasene som har vært askestengte de siste dagene, var onsdag kveld åpne igjen. Asken er på vei nordover, men byr trolig ikke på noen problemer der.

Problemene rammet igjen luftambulansetjenesten i Sør-Norge tirsdag ettermiddag, og åtte helikopterbaser måtte i perioder holde sine fly på bakken. Ved 20-tiden onsdag kveld var alle i full drift igjen.

– Lørenskog, Arendal, Stavanger, Bergen, Førde, Ål, Dombås og Trondheim er operative igjen. Flygerne våre holder seg fortløpende orientert om når og hvor de kan fly, opplyser Norsk Luftambulanse, som drifter ambulansetjenesten i Sør-Norge

Askeskyen er nå på vei nordover fra Trondheim, men ser ut til å forlate norsk luftrom igjen. Lufttransport AS tror ikke de vil få problemer på helikopterbasene de drifter i Nord-Norge.

– Foreløpig ser vi ingen problemer med å fly torsdag, men vi følger nøye med på varslene, sier flåtesjef Kent Ove Antonsen til NTB.

Funnet død

Området for askeskyen lå onsdag over de midtre og sørøstlige delene av Sør-Norge. Området strekker seg fra kysten mellom Nordmøre og Sogn og Fjordane og sørøstover til Østlandet.

Sent tirsdag kveld fikk politiet i Hedmark nei til assistanse fra et redningshelikopter fra Rygge, da en 81 år gammel mann ble meldt savnet. Onsdag morgen ble han funnet omkommet etter å ha gått gjennom isen i Sætertjennet i Grue kommune, skriver Glåmdalen.

– Vi har rundt 20 oppdrag i døgnet i gjennomsnitt, så det er klart at man må si nei til bruk av helikopter ved enkelte oppdrag, sier kommunikasjonssjef Marte Ramborg i Norsk Luftambulanse, som onsdag kveld ikke kjente til noen tilfeller hvor mangel på luftambulanse fikk alvorlige konsekvenser.

Forhøyet terskel

Hovedredningssentralen i Sør-Norge måtte ikke si nei til noen forespørsler i løpet av dagen, opplyser de til NTB onsdag kveld.

– Vi har nå en forhøyet terskel for bruk av helikopter. Men dersom vi mener helikopter er nødvendig, kan vi søke om dispensasjon til dette, sa vakthavende redningsleder Johan Mannsåker til NTB tidligere på dagen.

Området med totalt flyforbud lå onsdag over de vestlige og sørvestlige delene av Island. Dette området omfatter flyplassen i Reykjavik. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus