Meny

Klarer ikke stanse oljeutslipp i Mexicogolfen

Et gigantisk oljeflak nærmer seg nå østkysten av USA, etter at oljeplattformen Deepwater Horizon eksploderte og sank i Mexicogolfen. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA jobber på spreng for å redde kystlinjen fra oljeutslippet i Mexicogolfen. Men oljen strømmer fortsatt ut i havet fra den havarerte oljeplattformen Deepwater Horizon.

– Dette kan bli en svært alvorlig sak, sier Thad Allen i den amerikanske kystvakten.

Myndigheter og oljeselskap jobber på spreng for å unngå en omfattende naturkatastrofe, men oljeutslippet vokser og truer sårbare kystområder og fiskerinæringen i både Louisiana, Mississippi og Alabama i USA.

Se også: Frykter en katastrofe i helgen

Deepwater Horizon eies av selskapet Transocean og var utleid til den britiske oljegiganten BP da ulykken skjedde forrige uke.

Prøver å stanse

Amerikanske myndigheter har nå godkjent at det skal gjennomføres en kontrollert brenning av oljeflak.

BPs forsøk på å stenge lekkasjen i et forbindelsesrør har nemlig ikke lyktes. Selskapet jobber i tillegg med å bygge en gigantisk kuppel som kan plasseres over utslippet. BP håper dette kan stanse spredningen, men det er første gang et slikt prosjekt blir testet.

Samtidig må det bores en ny brønn inn i den gamle for å stanse utslippene permanent, og dette arbeidet kan ta måneder.

– Jeg sier det som det er: BPs forsøk på å stanse utslippene har ikke lykkes, sa kontreadmiral Mary Landry tirsdag. Han leder den amerikanske kystvaktens forsøk på å holde utslippene fra Deepwater Horizon under kontroll.

Sank etter eksplosjon

Plattformen sank torsdag i forrige uke, to dager etter at det brøt ut brann som følge av en eksplosjon om bord. Elleve oljearbeidere omkom i ulykken.

160.000 liter råolje lekker nå daglig fra oljebrønnen på 1.500 meters dyp, 64 kilometer sør for utløpet av elva Mississippi.

Et gigantisk oljeflak som er større enn delstaten West Virginia ligger 33 kilometer fra kysten.

Vind

Ifølge meteorologene kan det ventes pålandsvind de neste dagene, og oljeflaket kan derfor nå den økologisk sårbare kysten alt til helgen.

Frykten er at det skal gå uker og måneder før lekkasjen fra oljebrønnen i Mexicogolfen er tettet.

Selv om oljeflaket som nå nærmer seg land, er gigantisk, kan det ennå ikke måle seg med utslippet fra tankskipet Exxon Valdez i 1989.

50 millioner liter olje lekket ut i havet da tankskipet gikk på grunn i Prince William-sundet i Alaska.

– Dersom vi ikke får tettet denne brønnen, så vil dette bli et av de største oljeutslippene i USAs historie, sier Landry. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus