Meny

World Expo 2010 sparkes i gang i Shanghai

Den norske paviljongen på Verdensutstillingen i Shanghai. Foto: REUTERS / Aly Song / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den lille havfruen har tatt turen til Kina sammen med Bollywood-stjerner, mesterverk fra renessansen og fiolinspillende roboter. Verdensutstillingen World Expo 2010 åpner i Shanghai fredag.

I seks måneder skal 192 deltakerland forsøke å overgå hverandre og presentere det beste de har å tilby verden.

Australias paviljong. Foto: Scanpix.Australias paviljong. Foto: Scanpix.

Kinas rikeste og mest glamorøse by sparker i gang Verdensutstillingen fredag kveld med åpningsseremoni og et storslagent fyrverkeri. Dagen etter får besøkende slippe inn.

Landene har bygget paviljonger for å imponere det arrangørene regner med kan bli 100 millioner besøkende det neste halve året.

Den rekorddyre Verdensutstillingen koster mye mer enn de olympiske lekene i Beijing i 2008. Shanghai skal ifølge rapporter i lokale medier ha brukt hele 58 milliarder dollar på infrastruktur foran utstillingen.

Vil overgå hverandre

Frankrikes president Nicolas Sarkozy, Sør-Koreas Lee Myung-bak og president Jose Manuel Barroso i EU-kommisjonen er blant lederne som deltar på seremonien fredag kveld.

Storbritannias paviljong. Foto: Scanpix.Storbritannias paviljong. Foto: Scanpix.

Under det gigantiske markedsføringsjippoet kommer deltakerlandene til å gjøre det de kan for å overgå hverandre – med et spesielt øye til det omfattende kinesiske markedet med 1,3 milliarder mennesker.

Havfruen flyttet

Danmark har for første gang flyttet ikonet Den lille havfruen ut av København. Frankrike har tatt med seg impresjonistmalerier og Rodin-skulpturer, mens Italia bruker sin paviljong til å stille ut malerier av renessansemesteren Caravaggio.

India har tatt med Bollywood-stjerner, og Japan viser fram fiolinspillende roboter.

Blant stjernene som kommer til Shanghai for å underholde, er tenoren Andrea Bocelli, hiphopartisten K’naan og jazzlegenden Herbie Hancock.

Show for Kina

– Under OL laget Kina et show for verden. Med Expo kommer verden til Shanghai for å lage et show for Kina, sier Mark Rowswell, leder for Canadas paviljong.

Denne paviljongen skal presentere Nederland. Foto: Scanpix.Denne paviljongen skal presentere Nederland. Foto: Scanpix.

– Vi har ikke sett et Expo som dette på mange tiår, sier Rowswell, som er berømt i Kina for en lang TV-karriere og å snakke mandarin flytende.

Under Verdensutstillingen, som har temaet «Bedre by, bedre liv», ønsker kinesiske myndigheter å vise fram fruktene av sin økonomiske vekst.

Forretningsmøter

Og multinasjonale selskaper og handelsutsendinger kommer til å bruke tiden flittig i VIP-rommene.

Gode kontakter med forretningsmenn og offisielle tjenestemenn er avgjørende for å lykkes på det kinesiske markedet.

Storbritannia planlegger over 1.000 møter mellom kinesiske og britiske forretningsledere, og Australia og Canada er blant landene som flyr inn styremedlemmer for forretningssamtaler. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus