Spår flere år med boligprisvekst

Foto: Colorbox
Foto: Colorbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

... men neste år blir det prisfall, tror DnB Nor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske boligpriser har steget kraftig siden bunnen før jul 2008. Og stigningen fortsetter de nærmeste årene, skriver DnB Nor i prognoserapporten «Økonomiske utsikter», som legges frem i dag.

- Den økte arbeidsledigheten gjennom nedgangskonjunkturen ventes likevel å føre med seg en utflating i boligprisene frem mot sommeren og et lite fall inn i 2011. Etter dette vil god realinntektsvekst bidra til ny vekst, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i prognoserapporten.

- Rentekutt ga fart
Etter flere år med svært sterk vekst begynte norske boligpriser å falle i andre halvdel av 2007, og i 2008 hadde de falt med fire prosent fra året før.

Boliginvesteringene fulgte etter i fallet. Rentekuttene fikk fart i boligprisene igjen gjennom 2009, men etter hvert ble effekten av disse uttømt og prisveksten avtok mot slutten av året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I februar i år fikk vi igjen et fall, og i skrivende stund er boligprisene om lag tre prosent høyere enn ved forrige topp i juni 2007. Fallet i boliginvesteringene tiltok i fjor, og investeringene kom tilbake om lag på 2003-nivå, skriver Aamdal.

abcpenger.no/kalkulator:
Sjekk her hvor mye du kan låne
Så mye dyrere blir lånet

- Vil bidra positivt
Han mener at byggestatistikk indikerer at bunnen i boligbyggingen nå er nådd, og DnB Nor Markets venter derfor en gradvis oppgang i boligtilbudet fra og med neste år.

- Oppgangen kommer likevel fra et lavt nivå, og vi venter at tilbudssiden derfor vil bidra positivt til boligprisveksten fremover, skriver Aamdal.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Banks styringsrente ligger i dag på 1,75 prosent.

Basert på egne anslag for den økonomiske utviklingen både innenlands og ute, tror DnB Nor Markets renteøkningene i Norge kommer svært gradvis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi anslår økninger i på rentemøtene i mai og september i år, og kun tre hevninger til neste år – alle på 25 basispunkter (0,25%). Med våre anslag vil foliorenten ved utgangen av 2011 være 3,00 prosent, mot 3,50 prosent i banen til Norges Bank, skriver meglerhuset i prognoserapporten.

Prognoser for bruktboligprisene (uendret fra rapporten i januar)

2010: +9,0 %
2011: -1,7 %
2012: +2,8 %
2013: +6,3 %

Les også:
Boligsalget tar seg opp
- Før-krise-optimisme i boligmarkedet
Solid prisoppgang de neste fire år