Gigantisk oljeflak truer kysten av USA

Brannslukkingsbåter prøver å slukke den eksplosive brannen på kystplattformen Deepwater Horizon. Til høyre kan du se oljeflaket fra rommet (det grå feltet). Foto: Hubble/NASA/AFP og den amerikanske kystvakten/Reuters/Scanpix.
Brannslukkingsbåter prøver å slukke den eksplosive brannen på kystplattformen Deepwater Horizon. Til høyre kan du se oljeflaket fra rommet (det grå feltet). Foto: Hubble/NASA/AFP og den amerikanske kystvakten/Reuters/Scanpix.

USA trues av det som kan bli en av tidenes verste oljekatastrofer. Til helgen kan utfallet bli katastrofalt, om det gigantiske oljeflaket når kysten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Oljeflaket er nå nærmere enn 33 kilometer fra kysten av Louisiana - det nærmeste det har vært land hittil.

Det konstaterer kontreadmiral Mary Landry som leder den amerikanske kystvaktens forsøk på å holde utslippene fra Deepwater Horizon under kontroll.

Oljeflaket er så stort som Finnmark og Troms tilsammen.

– Jeg sier det som det er: BPs forsøk på å stanse utslippene har ikke lykkes, sier Landry.

Deepwater Horizon eies av selskapet Transocean og var utleid til den britiske oljegiganten BP da ulykken skjedde.

Sank etter eksplosjon

Plattformen sank i forrige uke, to dager etter at det brøt ut brann som følge av en eksplosjon om bord. Elleve oljearbeidere omkom i ulykken.

Se bildene av det gigantiske oljeflaket her

Den amerikanske kystvakten opplyser at det nå lekker i underkant av 200.000 liter råolje daglig fra oljebrønnen på 1.500 meters dyp, 64 kilometer sør for utløpet av elva Mississippi.

BP har fire ubemannede ubåter i sving rundt havaristen, men forsøkene på å stanse lekkasjen har ennå ikke lykkes.

Gigantisk oljeflak

Amerikanske myndigheter vurderer fortløpende å sette fyr på oljen før den når land.

Ifølge meteorologene kan det ventes pålandsvind de neste dagene, og oljeflaket kan derfor nå Louisiana alt til helgen. Det kan bli katastrofalt for den økologisk sårbare kysten.

– Vinden vil bevege oljeflaket nord-nordvestover. Det kan nå land sørøst i Louisiana først, og deretter true strendene i Mississippi, Alabama og Florida, sier seniormeteorolog Dan Kottlowski i AccuWeather.

Uker og måneder

Selv om oljeflaket som nå nærmer seg land er gigantisk, kan det ennå ikke måle seg med utslippet fra tankskipet Exxon Valdez i 1989.

50 millioner liter olje lekket ut i havet da tankskipet gikk på grunn i Prince William-sundet i Alaska.

Frykten er at det skal gå uker og måneder før lekkasjen fra oljebrønnen i Mexicogolfen er tettet.

BP skal i første omgang plassere gigantiske skåler over brønnen, i et forsøk på å fange opp oljen før den når overflata. Disse vil først være på plass i løpet av to til fire uker.

Samtidig må det bores en ny brønn inn i den gamle for å stanse utslippene permanent, og dette arbeidet kan ta måneder. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus