Meny

Har vært en verkebyll for Norge

VERKEBYLL: Forsker mener uenigheten har vært en verkebyll for norsk diplomati. Her er olje- og energiminister Terje Riis Johansen sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Havrettsforsker Øystein Jensen ved Fritjof Nansens institutt mener UD puster lettet ut i dag.

(ABC Nyheter): Mye er fortsatt uavklart når det gjelder forvaltningen av naturressurser i det omstridte havområdet i Barentshavet, men forsker Øystein Jensen ved Fritjof Nansens institutt tror diplomatene i UD trekker et lettelsens sukk etter at Norge og Russland har blitt enige om delelinjen.

- Dette har vært en verkebyll som nå har blitt fjernet. For Norge har det vært svært komplisert å ha en konflikt gående med en såpass stor nabo som Russland.

- Når man nå har kommet til enighet så er det en kroning av regjeringens nordområde-strategi, sier Jensen til ABC Nyheter.

Se også: Nå blir det ny oljekamp

Tydelig kompromiss

Kart over området man nå har blitt enige om.Kart over området man nå har blitt enige om.

Etter at nyheten sprakk i formiddag har han sett på kartet som viser den nye delingen av havområdet.

Ut fra det han ser kan han ikke si at Norge har gitt fra seg mer enn det som er rimelig.

- Norge har firt litt på kravet, men det har Russland også. Det ser ut som et tydelig kompromiss, og i henhold til Folkeretten er det også meningen at stater skal inngå kompromiss i denne typen strider, sier forskeren.

Les også: - En stor overraskelse

Nettopp dette var også tema da statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre holdt sin pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

- Det havretten sier er at man skal ta utgangspunkt i midtlinjen, men at man skal ta hensyn til kystlinje og dens beskaffenhet. Havretten sier ikke at det SKAL være midtlinjen, men at man tar utgangspunkt der, sa statsministeren på spørsmål på om Norge har fraveket de kravene man tidligere har stilt, da også med begrunnelse fra Havretten og Folkeretten.

Mulig samarbeid om oljeutvinning

Jonas Gahr Støre fortalte at han hadde diskutert hva som skulle til for å komme fram til avtaler som dette med sin russiske motpart, Sergei Lavrov.

- Han trakk fram betydningen av stabilitet, økonomisk potensial for samarbeid som kan utvikles. Tillit mellom statene, og de politiske lederne. Summen av det har vært helt avgjørende, sier Støre.

Samarbeid vil bli et nøkkelord også i fremtiden. Fortsatt er det ikke klart hvordan Norge og Russland vil løse spørsmål om naturressurser som strekker seg over delelinjen. Det er nemlig ikke utenkelig at olje- eller gassfelt ikke naturlig stopper på en fremforhandlet delelinje.

Spennende videre

- Det blir veldig spennende å se hva som gjøres med grenseoverskridende ressurser. Det kan bli snakk om en felles forvaltning av disse, og jeg ser at UD i sin pressemelding skriver at det er snakk om svært detaljerte bestemmelser om hvordan dette skal håndteres, sier Øystein Jensen.

Verken Russland eller Norge har foretatt omfattende undersøkelser for å kartlegge olje- og gassforekomster i det delte området. Det kan først gjøres når avtalen har blitt signert og ratifisert av parlamentene i Russland og Norge.

I andre delte områder har stater bestemt at de deler profitten av oljeutvinningen jevnt mellom seg. Om det vil bli tilfelle for Norge og Russland også, er det rett og slett for tidlig å si noe om.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus