Meny

Kastet egg og røykbomber i nasjonalforsamlingen

Opposisjonspolitikere detonerte røykbomber i Ukrainas nasjonalforsamling tirsdag. De forsøkte å stanse ratifikasjonen av en avtale som var inngått med Russland. Foto: REUTERS / Gleb Garanitsj / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonspolitikere kastet egg og røykbomber i Ukrainas nasjonalforsamling i et forsøk på å stanse en avtale som er inngått med Russland. Men bråkmakerne vant ikke fram.

Fakta om Ukraina
• Ble selvstendig da Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991.

• Har 46 millioner innbyggere. Kiev er hovedstad.
• Viktor Janukovitsj vant presidentvalget 7. februar i år.
• Landet står midt i en økonomisk krise. Økonomien krympet med 15 prosent i fjor.
• 21. april inngikk Ukraina og Russland en avtale som gir ukrainerne billigere gass i bytte mot at russernes leie av en flåtebase ved Svartehavet forlenges.
• Avtalen er omstridt og førte til et realt basketak i nasjonalforsamlingen da den ble ratifisert tirsdag 27. april.

Avtalen går ut på at Ukraina skal få russisk naturgass 30 prosent billigere i bytte mot at Russlands svartehavsflåte skal få fortsette å bruke Sevastopol-basen på Krim fram til 2042.

Det ser mange som et forræderi, og motstanderne gjorde da også voldsomt uttrykk for sin mening tirsdag.

Røyken lå tett da Ukrainas folkevalgte skulle diskutere avtalen som er inngått mellom Russland og Ukraina og gass og utplassering av russiske militære styrker. Opposisjonen mener presidenten har byttet landets suverenitet mot billig gass. Foto: REUTERS / Gleb Garanitstj / SCANPIX.Røyken lå tett da Ukrainas folkevalgte skulle diskutere avtalen som er inngått mellom Russland og Ukraina og gass og utplassering av russiske militære styrker. Opposisjonen mener presidenten har byttet landets suverenitet mot billig gass. Foto: REUTERS / Gleb Garanitstj / SCANPIX.

Uroen brøt for alvor ut da folkevalgte fra opposisjonen begynte å kaste egg mot nasjonalforsamlingens president Volodymyr Litvyn, som måtte gjemme seg bak en paraply for ikke å bli fullstendig panert.

To røykbomber ble deretter kastet inn i forsamlingssalen, og det skal ha blitt så røykfullt der inne at det var vanskelig å følge med på forhandlingene.

Regelrette knyttnevekamper brøt også ut mellom de folkevalgte, mens andre folkevalgte nøyde seg med å rope «skam, skam»!

Fulgte dagsorden

Utenfor nasjonalforsamlingen var det også hett, og demonstranter og politi støtte sammen. Flere tusen demonstranter hadde samlet seg til protest der de blant annet ropte «død over forræderne» og «Krim er vår».

Til tross for uroen ble møtet i nasjonalforsamlingen utrolig nok gjennomført som planlagt, og de folkevalgte ratifiserte avtalen som ble inngått med russerne 21. april.

En snau time senere ble avtalen ratifisert i underhuset i Russlands nasjonalforsamling.

Opposisjonspolitikere kastet egg og røykbomber i et forsøk på å stanse ratifikasjonen av en avtale som var inngått med Russland. Foto: REUTERS / Gleb Garanitsj / SCANPIX.Opposisjonspolitikere kastet egg og røykbomber i et forsøk på å stanse ratifikasjonen av en avtale som var inngått med Russland. Foto: REUTERS / Gleb Garanitsj / SCANPIX.

Opposisjonen i Ukraina, ledet av tidligere statsminister Julia Timosjenko og tidligere president Viktor Jusjtsjenko, beskylder landets nye president Viktor Janukovitsj for å ha byttet landets suverenitet mot billig gass. Janukovitsj avviser dette.

– Dyr avtale for Russland

Russland taper store summer på gassavtalen som er inngått med Ukraina, men godt samarbeid har sin pris, sier Russlands statsminister Vladimir Putin.

– For oss er det ikke bare et spørsmål om penger, men også et spørsmål om samarbeid med Ukraina, sier han.

Avtalen er svindyr for Russland, fastslår den russiske statsministeren. Ifølge ham vil Russland tape 17,6 milliarder kroner i 2010 og 23,5 milliarder kroner i 2011 som følge av prisavslaget på eksporten av naturgass til Ukraina.

Resultatet vil bli økt underskudd på det russiske statsbudsjettet.

– Det blir selvfølgelig en byrde, en stor byrde. Den summen dette har kostet oss, er virkelig noe for seg selv. For en slik sum kunne jeg fått servert både Janukovitsj og hans statsminister til middag, sier Putin.

– Ingen base i hele verden koster så mye, fastslår han.

Russland har rundt 16.200 mann, en rakettkrysser, en stor jager og rundt 40 andre fartøyer stasjonert i Sevastopol. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus