Meny

Ukrainske folkevalgte kastet egg og røykbomber

Folkevalgte i nærkamp i Ukrainas nasjonalforsamling tirsdag. Opposisjonspolitikere kastet egg og røykbomber i et forsøk på å stanse ratifikasjonen av en avtale som var inngått med Russland. Foto: REUTERS / Gleb Garanitsj / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonspolitikere kastet egg og røykbomber i Ukrainas nasjonalforsamling tirsdag i et forsøk på å stanse en avtale som var inngått med Russland. De lyktes ikke.

Uroen i nasjonalforsamlingen brøt ut da folkevalgte fra opposisjonen begynte å kaste egg mot nasjonalforsamlingens president Volodymyr Litvyn, som måtte gjemme seg bak en paraply for ikke å bli fullstendig panert.

To røykbomber ble deretter kastet inn i forsamlingssalen, og det skal ha blitt så røykfullt der inne at det var vanskelig å følge med på forhandlingene. Samtidig hadde flere tusen demonstranter samlet seg utenfor.

Se bildene fra nasjonalforsamlingen her

Til tross for uroen ble møtet gjennomført som planlagt, og de folkevalgte ratifiserte avtalen som var inngått med russerne.

En snau time senere ble avtalen ratifisert i underhuset i Russlands nasjonalforsamling.

Flåtebase

Avtalen som er inngått mellom Ukraina og Russland, går ut på at Ukraina skal få russisk naturgass 30 prosent billigere i bytte mot at Russlands svartehavsflåte skal få fortsette å bruke Sevastopol-basen på Krim fram til 2042.

Avtalen ble undertegnet av Russlands president Dmitrij Medvedev og Ukrainas nye president Viktor Janukovitsj den 21. april.

Opposisjonen i Ukraina, ledet av tidligere statsminister Julia Timosjenko og tidligere president Viktor Jusjtsjenko, beskylder Janukovitsj for å ha byttet landets suverenitet mot billig gass. Janukovitsj avviser dette.

Russland har rundt 16.200 mann, en rakettkrysser, en stor jager og rundt 40 andre fartøyer stasjonert i Sevastopol.

– Dyr avtale for Russland

Russland taper store summer på gassavtalen som er inngått med Ukraina, men godt samarbeid har sin pris, sier Russlands statsminister Vladimir Putin.

– For oss er det ikke bare et spørsmål om penger, men også et spørsmål om samarbeid med Ukraina, sier han.

Avtalen er svindyr for Russland, fastslår den russiske statsministeren. Ifølge ham vil Russland tape 17,6 milliarder kroner i 2010 og 23,5 milliarder kroner i 2011 som følge av prisavslaget på eksporten av naturgass til Ukraina. Resultatet vil bli økt underskudd på det russiske statsbudsjettet.

– Det blir selvfølgelig en byrde, en stor byrde. Den summen dette har kostet oss, er virkelig noe for seg selv. For en slik sum kunne jeg fått servert både Janukovitsj og hans statsminister til middag, sier Putin.

– Ingen base i hele verden koster så mye, fastslår han. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus