Meny

Hydro knaller til

Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hydro knaller tilHøyere aluminiumspriser løfter resultatet.

Aluminiumsprodusenten Norsk Hydro la tirsdag morgen frem sine resultater for første kvartal. Tallene er både bedre og dårligere enn ventet.

Driftsinntektene er lavere enn ventet, men både underliggende driftsresultat og resultat før skatt er langt bedre enn analytikerne hadde regnet seg frem til på forhånd.

Stigende aluminiumspriser
Hydro hadde et underliggende resultat før finansposter og skatt på 688 millioner kroner i første kvartal 2010, noe som er en betydelig forbedring i forhold til tapet på 651 millioner kroner i fjerde kvartal 2009. Resultatoppgangen reflekterer økte aluminiumpriser, reduserte kostnader og høyere volumer i et sesongmessig sterkere kvartal.

- Vi har sett stigende aluminiumpriser og en delvis oppgang i etterspørselen i forhold til tidligere kvartaler, støttet av at produsenter fornyer lagerbeholdningen. Men lagernivået for aluminium er fortsatt høyt på global basis, noe som tilsier en fortsatt overkapasitet, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

I første kvartal var den realiserte aluminiumsprisen på 1.997 dollar per tonn, en pris som er 11 prosent høyere enn i fjerde kvartal.

I rapporten kommer det frem at Norsk Hydro har solgt nær all sin aluminiumsproduksjon i andre kvartal til en gjennomsnittlig aluminiumspris på 2.175 dollar tonnet.

Klar for angrep
Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro skrev i årsrapporten for 2009 at «bunnen trolig er bak oss, og selskapet spisser nå angrepet.» Årsrapporten ble publisert i midten av mars.

Les: - Vi spisser angrepet

I rute for full produksjon i år
Hydro eier halvparten av verket Qatalum i Qatar. Qatalum blir et av verdens største aluminiumsverk. Ved full produksjon på Qatalum skal det lages mer enn dobbelt så mye aluminium som ved det største norske verket, Hydro Aluminium i Sunndal.

- Den offisielle åpningen av Qatalum-anlegget i april var en milepæl for et imponerende prosjekt. Ved utgangen av kvartalet var 20 prosent av cellene i drift, og vi er i rute for full produksjon i fjerde kvartal i år. Qatalum vil bidra i betydelig grad til Hydros konkurranseevne og være en viktig døråpner for vekstmarkedene i Asia, sier Brandtzæg.

Høye marginer i den kommersielle delen
Høyere realiserte aluminiumpriser bidro til en bedring i det underliggende resultatet for Hydros primærmetallvirksomhet. Det underliggende resultatet for alumina- og råvarevirksomheten var betydelig høyere, løftet av bedre resultater fra Alunorte og høye marginer i Hydros kommersielle aluminaaktiviteter.

Betydelig bedre resultater og inndekning av noe av handelstapet fra forrige kvartal ga et løft til det underliggende resultatet for metallmarkedsvirksomheten.

Bedre marked, men utfordrende terreng
Salget tok seg opp nedstrøms på grunn av lageroppbygging i verdikjeden og bedre markedsforhold. Høyere volumer kombinert med høyere marginer og lavere kostnader har bidratt til en betydelig forbedring i Hydros sektor for valsede produkter.

Underliggende EBIT for ekstruderingsvirksomheten var relativt uendret i kvartalet, justert for salget av Automotive Structures i fjerde kvartal.

Volumet økte for alle enheter, med unntak av en sesongmessig nedgang i leveransene av byggsystemer. Marginene var stabile.

- Generelt sett forventer vi at etterspørselen i de viktigste oppstrøms- og nedstrømsmarkedene vil øke med om lag tolv prosent i 2010. Men vi har utfordrende terreng foran oss, og vi må opprettholde sterk fokus på kostnader i alle våre virksomheter for å sikre effektiv drift og kontinuerlige forbedringer i hele verdikjeden, sier Brandtzæg.

Skuffet i forrige kvartalHydro fikk et underskudd før skatt på 777 millioner kroner i fjerde kvartal ifjor. Det var langt dårligere enn ventet.

Les: Resultatsmell for Hydro

     
 Tall i millioner kroner 1. kvartal 20101. kvartal 2009Ventet
 Omsetning 18.14516.85418.884
 Underliggende driftsresultat688-493300
 Resultat før skatt 985-126304

Les også: Krass kritikk av Hydros prestisjeprosjekt

Åpnet gigantanlegg i Qatar

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus