Meny

Kan gjøre uskyldige til mistenkte

Gisle Hannemyr, forsker og lektor ved Universitet i Oslo på sitt kontor. Foto: Charlotte Wiig/ Aftenposten/ Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Datalagringsdirektivet kan føre til at politiet får tilgang på så mye informasjon at mange uskyldige vil bli mistenkt i straffesaker, frykter dataekspert og lektor ved Institutt for informatikk ved Universitetet i Oslo, Gisle Hannemyr.

Politiet vil riktignok trolig få mulighet til å finne flere skyldige med hjelp av datalagringsdirektivet, men Hannemyr mener også at det er fare for at mange flere uskyldige kan bli underlagt politiets etterforskning og de belastninger det fører med seg.

– Om politiet får etterforske personer som er utenfor mistanke etter at direktivet er innført, vil man på grunn av økningen av hva som skal lagres og den lange lagringstiden, risikere å gå over fra taktisk etterforskning til et overvåkingssamfunn, sier Hannemyr til Vårt Land.

Han advarer mot at politiet skal få lov til å bruke datalagringsdirektivet mot personer som ikke er under skjellig grunn til mistanke.

Seksjonssjef Morten Hojem Ervik i Politidirektoratet mener at politiet vil få et tilbakeslag etterforskningsmessig hvis politiet må ha skjellig grunn til mistanke mot en person for å få tilgang på trafikkdata.

– I dag, for eksempel i drapssaker og overfallsvoldtekter hvor man ikke har noen spor å gå etter, henter politiet inn trafikkdata. Ingen har rettet kritikk mot at politiet har gjort det til nå. Vi måtte heller ha forventet kritikk om vi ikke foretok en slik analyse, sier Ervik. (©NTB)

Les også: Fnyser av Storbergets datalagrings-svar

Forsvaret frykter Datalagringsdirektivet

- Vi har hørt mye rart fra politiet

Persondata kan havne i Israel

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus