Meny

Hellas trenger 71 milliarder innen 19. mai

Den greske finansministeren George Papaconstantinou lovet mandag at Hellas skal kutte ytterligere i utgiftene for å redusere underskuddet på statsbudsjettet. Foto: SCANPIX/ AFP / Aris Messinis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det gjeldstyngede Hellas trenger over 70 milliarder kroner i nye lån innen 19. mai. Men renten på markedet gjør det umulig for Hellas å ta opp nye lån, sier landets finansminister.

–19. mai er en kritisk dato for Hellas. Det er den datoen da obligasjoner for rundt ni milliarder euro forfaller, sa finansminister George Papakonstantinou til nasjonalforsamlingen mandag.

– Fram til da er våre lånebehov dekket. Men markedsbetingelsene er fullstendig umulige for et nytt låneopptak, tilføyde han.

Nye løfter

Hellas lovet mandag at landet skal kutte ytterligere i utgiftene for å redusere underskuddet på statsbudsjettet. Løftet kom etter møtene med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) om kriselån på til sammen opptil 45 milliarder euro.

– Dette er en retning vi er enige i og som vil bli omgjort til konkrete tiltak og politikk som vil bli kunngjort så snart prosedyren er fullført, sa Papakonstantinou.

– Ekstraordinært

Flere analytikere sier det er fare for at Hellas ikke vil klare å gjøre opp for seg, dersom de ikke mottar flere titalls milliarder euro i kriselån.

– Det er helt ekstraordinært at et medlem av eurosonen er i en posisjon der de om tre uker ikke klarer å gjøre opp for seg, sier sjeføkonom i UniCredit MIB, Marco Annunziata, til Reuters.

Før helgen ba den greske regjeringen EU og Det internasjonale pengefondet IMF om å sette i verk den økonomiske hjelpepakken som kan redde landet fra kollaps.

Strenge krav

I Berlin erklærte Tysklands regjeringssjef Angela Merkel mandag at hun har tro på forhandlingene mellom EU, IMF og Hellas, og at det er helt uaktuelt å kaste Hellas ut av eurosonen. Men Merkel stiller strenge krav til Hellas.

– Vi trenger en positiv utvikling i Hellas, i tillegg til sparetiltak i tiden fremover. Tyskland vil hjelpe dersom de hensiktsmessige foranstaltningene blir tatt. Det vil ta noen dager til, sa Merkel.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy og EU-kommisjonens leder Jose Manuel Barroso sier at det må gjennomføres kraftige tiltak for å stoppe spekulasjonene om Hellas’ situasjon.

Rekordhøy rente

Men prisen Hellas nå må betale for å holde sin enorme gjeld i sjakk, steg mandag til et nytt rekordnivå. Tysklands strenge krav om flere og mer detaljerte innstramningstiltak fører til uro i markedene.

Renta Hellas må betale kjøpere av tiårige statsobligasjoner steg mandag til nesten 9,4 prosent, det høyeste nivået siden Hellas gikk inn i eurosonen i 2001.

Krisepakken til Hellas er svært upopulær i Tyskland, og Merkel er urolig for utfallet av det viktige delstatsvalget i Nordrhein-Westfalen 9. mai.

Et tap kan føre til at koalisjonsregjeringen mister flertallet i Forbundsrådet, som må godkjenne alle tyske lover. Representantene i Forbundsrådet utnevnes av delstatene. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus